Nové sídlo pro NKÚ stát nekoupí, vláda se dnes postavila proti

Vložil
ČTK
27.03.2013 19:50
Praha

Praha - Vláda dnes neschválila nákup nové budovy pro Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s ohledem na nepříznivou hospodářskou situaci. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS). Zároveň uvedl, že není důvod pokračovat v dlouhodobém pronájmu současného sídla NKÚ. Úřad by se podle něj mohl v budoucnu přestěhovat do prostor, které se uvolní po sloučení ministerstev dopravy a průmyslu.
    
Prezident NKÚ Miloslav Kala uvedl, že rozhodnutí vlády respektuje, úřad nyní podle něj udělá vše pro to, aby se dohodl na ekonomicky co nejvýhodnějším nájmu "s jedním ze subjektů", které mu nájem nabízejí. "Pokud by NKÚ nevěnoval řešení nového sídla takové úsilí, nedostal by například tak výhodnou nabídku na prodloužení pronájmu v současném sídle úřadu, kdy je nám ve srovnání s loňským rokem nabízen třetinový nájem," uvedl Kala, jehož reakci ČTK zprostředkovala mluvčí NKÚ Olga Málková.
     Úřad nyní sídlí v pronajaté budově Tokovo v Praze Holešovicích. Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru už několikrát kritizovali tento nájem jako příliš drahý, nájemní smlouva navíc letos skončí. Úřad proto hledal nové sídlo. Majitelem Tokova je společnost CPI Group podnikatele Radovana Vítka. V současnosti platí NKÚ za 10.000 metrů čtverečních 45 milionů korun ročně. Tuto částku je prý developer připraven znatelně snížit.
     Úřad již dříve uvedl, že obdržel několik nabídek na stěhování a jako nejvýhodnější vyhodnotil koupi budovy loterijní firmy Sazka v Praze Vysočanech. Její pořízení by přišlo státní rozpočet na 327 milionů korun. CPI Group tento záměr úřadu kritizoval. Chce dokonce podat několik trestních oznámení, protože má podezření z nehospodárného utrácení státních peněz.
     Předseda kontrolního výboru sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) dnes ČTK řekl, že rozhodnutí kabinetu chápe. Poslanci sice podle něj řekli, že nákup nové budovy "je možný", v současné ekonomické situaci ale Filip rozumí tomu, že vláda rozhodla takto. Tokovo nyní podle předsedy výboru nabízí cenu nájmu podstatně nižší, než NKÚ platí dosud. V budoucnosti by se měly najít státní budovy, v nichž by mohl úřad sídlit, dodal Filip.
     Premiér dnes rozhodnutí vlády zdůvodnil hospodářskou situací. "Jsme přesvědčeni, že ve stávající ekonomické situaci nemá vláda nakupovat další budovy pro úřady," řekl Nečas. Nová budova by podle něj navíc zůstala po obsazení úřadem z poloviny nevyužitá a bylo by třeba do ní sestěhovat další státní instituce. Premiér dále uvedl, že vláda bude hledat krátké "překlenovací období" pronájmu současného sídla NKÚ. Krátkodobý pronájem by měl platit do konce příštího roku. "Není žádný důvod nakupovat nové kancelářské budovy pro stát," dodal Nečas.
     Úřad dříve ve zprávě pro poslance uvedl, že koupě budovy Sazky je výhodnější než prodloužení nájmu v současné budově. NKÚ s odvoláním na znalecký posudek odborníků z ČVUT uvádí, že koupě této budovy i se započtením nutných souvisejících investic je nejvýhodnější, protože je možnost, že se podaří snížit provozní náklady až o třetinu.
     Majitel budovy Tokovo ale obviňuje úřad, že posudek objednaný od odborníků z ČVUT zkresluje. NKÚ to odmítl a jeho Kala označil nařčení za nehorázné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články