Nejvhodnějším místem pro koncertní síň je Štvanice

Vložil
ČTK
27.03.2013 19:35
Praha

Praha - Pracovní tým složený z odborníků v čele s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) se shodl na tom, že nejvhodnějším místem pro stavbu koncertní síně v Praze je ostrov Štvanice. ČTK to řekl člen týmu, ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor. O dlouho diskutované stavbě sálu se ale podle Bělora bude jednat ještě řadu let.
    
I primátor před časem v  rozhovoru s ČTK připustil, že v tomto volebním období se Praze síň postavit pravděpodobně nepodaří. Pražským politikům končí mandát příští rok. Záležet tak bude především na další politické reprezentaci Prahy.
     "Štvanice je lokalitou, která se nám v tuto chvíli jeví jako nejvhodnější," řekl Bělor. "Přál bych si, kdyby se sál podařilo otevřít ke stému výročí vzniku první Československé republiky, tedy v roce 2018," doplnil.
     Praha loni vypsala architektonickou soutěž na obnovu Štvanice. Koncertní síň ale v podmínkách soutěže definována není, připustil Bělor. "V době, kdy se soutěž připravovala, nepanovala ještě na umístění sálu na Štvanici shoda," vysvětlil. Přesto podle neoficiálních informací někteří autoři studií umístění koncertní síně na ostrov navrhují.
     Pokud se Praha pro realizaci síně rozhodne, bude podle Bělora třeba vypsat architektonickou soutěž na její podobu. Řešit se bude i obtížná dostupnost místa, oprava Hlávkova mostu a především financování stavby. Ta by měla vyjít na dvě až tři miliardy korun. Praha ale na takovou investici nemá. Primátor už dříve zmiňoval možnost projektu PPP (Public Private Partnership), na němž by se podílel soukromý investor.
     Ryze koncertní síň v Praze nebyla postavena sto let, od otevření Obecního domu v roce 1912. Podle primátora metropole multifunkční koncertní sál potřebuje.

V návrzích na umístění koncertní síně zazněly následující lokality. Většina z nich je ale z různých důvodů velmi problematická:

- stanice metra Vltavská
- jižní část ostrova Štvanice
- Florenc - bývalé nádraží Těšnov
- Florenc - prostor nad stanici metra
- prostor nad kolejištěm Masarykova nádraží
- pozemek mezi ulicemi Wilsonova a Washingtonova naproti Státní opeře
- nová stavba na místě stávajícího Kongresového centra
- Klárov
- Karlovo náměstí
- Palackého náměstí pod Emauzy
- Letná (Špejchar)
- Vítězné náměstí
- Smíchov
- nádraží Bubny podél ulice Argentinská
- Rohanský ostrov
- Libeň - autobusové nádraží
- Sluneční náměstí

34 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
reakce
Michal Fišer
08.04.13 10:52
...přesně...a navíc:
ondrejcisler
09.04.13 10:51
souhlas
Vích
09.04.13 12:16
...
Oc
09.04.13 01:05
zobrazit všechny komentáře

Související články