Opravy brněnského Zelného trhu začnou až v říjnu

Vložil
ČTK
27.03.2013 17:45
Brno

Brno - Opravy jednoho z nejznámějších brněnských náměstí, Zelného trhu v historickém centru města, začnou v říjnu. Brněnští radní dnech schválili vypsání výběrového řízení na firmu, která rekonstrukci za 52 milionů udělá. ČTK o tom informoval mluvčí magistrátu Pavel Žára. Kvůli opravám z  náměstí zmizí trhy, díky nimž je známé a oblíbené. Zelný trh bude mít novou dlažbu, opraví se vodní prvky, přibudou lavičky, osvětlení i zeleň. Opravy by měly podle plánu trvat 13 měsíců.
    
Podzemí Zelného trhu prošlo rekonstrukcí už v minulých letech, nyní jsou tam zpřístupněné cesty pro turisty. "Na provedenou rekonstrukci podzemí navazuje závěrečná rekonstrukce povrchu, tedy zpevněných ploch, vozovky a chodníků, inženýrských sítí. Bude obnoven a doplněn městský mobiliář a provedeny sadové úpravy," uvedl Žára.
     Nakoupit na trzích budou moci lidé na náměstí letos do konce roku, v  omezené míře budou podle starosty Brna-středu Libora Šťástky (ODS) i oblíbené vánoční trhy ve stylu ladovské zimy. Potom se trhovci se stánky přesunou na Moravské náměstí. Rekonstrukce na podzim začne v okrajových částech náměstí, v  dalších etapách se přesune do středu.
     Úpravami projde i žulová kašna stojící uprostřed náměstí, bude mít nový sloupek ve světlé pískované žule s  bronzovým ventilem. Před Moravským zemským muzeem budou tři nové fontány a po celém náměstí přibude 22 laviček. Po obvodu nechá radnice vysázet stromy, dosud bylo náměstí kvůli trhovému rázu bez zeleně.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hruza
rades
28.03.13 04:17
Re: hruza
xleex
06.04.13 10:14
hruza
coufal
17.04.13 06:31
co chteji
masox
20.04.13 10:45
zobrazit všechny komentáře

Související články