Praha souhlasí s návratem mariánského sloupu na Staromák

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
26.03.2013 19:40
Praha

Praha - Na Staroměstské náměstí v Praze by se měla příští rok vrátit kopie barokního mariánského sloupu, který byl zbořen po vyhlášení nezávislosti Československa v listopadu 1918. S obnovou sloupu dnes souhlasila rada hlavního města. ČTK to řekla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Praha uvažuje také o navrácení Krocínovy kašny. Toto renesanční dílo bylo zbouráno v roce 1862 v souvislosti s novogotickou dostavbou radnice.
    
Kolem znovuvztyčení sloupu se už dříve vedly bouřlivé diskuse. Rozhodnutí přivítali členové Společnosti pro obnovu mariánského sloupu. "Jde o první barokní památku v Čechách, jednu z nejkrásnějších, od které se odvíjelo celé barokní sochařství," řekl na dotaz ČTK akademický sochař Petr Váňa, který kopii sloupu tvoří. "Po patnácti letech, co na tom pracujeme, je hotova skoro celá architektura," doplnil. Vznik sloupu je financován z darů. Společnost chce dílo Praze věnovat. Znovuvytvořené části sloupu jsou uloženy na různých místech v Praze. "Jde dohromady o skoro sto tun kamene," řekl sochař. Třeba socha panny Marie je zatím za Týnským chrámem.
     Podle harmonogramu, který dnes radní schválili, bude osazení sloupu a kašny předcházet mimo jiné studie proveditelnosti, která by mohla být hotová letos v létě. Na několika místech náměstí by měl být také proveden archeologický výzkum. Město plánuje uspořádat rovněž odborné kolokvium. Na konci letošního roku by Praha chtěla vypsat ideovou architektonickou soutěž.
     Sumu na přípravu metropole odhaduje na zhruba 4,4 milionu korun, část peněz by chtěla získat z ministerstva kultury. Se samotným osazením mariánského sloupu by se mohlo začít na jaře příštího roku. Náklady by měly činit kolem tří milionů korun.
     Historici a památkáři nejsou v názoru na obnovu Mariánského sloupu, který byl stržen po pádu habsburské monarchie, jednotní. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) před časem na svém blogu uvedl, že sloup je pro některé stále symbolem sporu o české dějiny, reformaci a protireformaci. "Pro mě je znovupostavení sloupu především návratem vzácného uměleckého díla na místo, kde chybí, obnovou historické paměti," doplnil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články