Česko v současnosti zažívá rozhlednové obrození

Vložil
ČTK
26.03.2013 19:05
Praha

Nerealizovaná varianta rozhledny na Velkém Kosíři (návrh: Studio NEW WORK)
Praha - Rozhledny jsou v Česku fenoménem, který zejména v  posledních letech zažívá svoje výrazné obrození. Nejvíce rozhleden bylo vybudováno na přelomu 19. a 20. století v souvislosti s rozmachem nejrůznějších okrašlovacích spolků a řada z těch architektonicky unikátních "svědků časů minulých" se později dočkala rekonstrukce. Nové vyhlídkové stavby se v hojném počtu staví také v současnosti, většinou se jedná o telekomunikační věže, které slouží i jako rozhledny. Jednou z těch nových, moderních staveb je i rozhledna Romanka u obce Hrubý Jeseník u Nymburka, která je nejníže položenou rozhlednou v  ČR. Slavnostně otevřena byla před deseti lety, 28. března 2003.
    
Pojem rozhledna však nelze úplně jedno- značné definovat a názory na jeho vymezení se liší. Podle odborníka a autora řady knih o rozhlednách Jana Nouzy by měla rozhledna být "vyhlídkovou stavbou vytvořenou lidskou činností, která je určena či dodatečně upravena k účelům rozhlížení, s vyhlídkovým prostorem umístěným alespoň několik metrů nad okolním terénem, přístupná široké veřejnosti (byť jen v určitém časovém nebo historickém období) a všeobecným povědomím jako rozhledna uznávaná". Podle rozhlednového znalce Vladimíra Pohoreckého je "klasickou" rozhlednou "věž, která byla postavena pro turistickou veřejnost za účelem výhledu".

Výběr rekordů a zajímavostí kolem rozhleden v Česku:

Nejvyšší rozhledna
Nejvýše položená vyhlídková plošina je ve výšce 93 metrů na Žižkovském vysílači v Praze, který celkově měří 216 metrů. Nejvyšší dřevěnou rozhlednou je dvaapadesátimetrová Bohdanka, která byla otevřena v roce 2011 a stojí u obce Bohdaneč na Kutnohorsku.

Rozhledna na Boubíně
Nejvýše položená rozhledna
Jedenadvacetimetrová dřevěná rozhledna na Boubíně na Šumavě je ve výšce 1362 metrů nad mořem nejvýše položenou rozhlednou v České republice. Nejvyšším bodem Česka je ale špička 162 metrů vysokého televizního vysílače na Pradědu v Jeseníkách (1491 m).

Nejníže položená rozhledna
Moderní železná rozhledna Romanka, která zároveň slouží jako telekomunikační věž a byla postavena na uměle vytvořeném pahorku u obce Hrubý Jeseník u Nymburka, je v nadmořské výšce 205 metrů nejníže položenou rozhlednou v ČR. Přesto je z ní slušný kruhový výhled na Polabskou nížinu, Ještěd, hřebeny Železných hor a za dobré viditelnosti jsou vidět i Krkonoše.

Nejstarší rozhledna
Nejstarší rozhledna v ČR je na Kleti nad Českým Krumlovem. Věž nechal postavit kníže Josef Jan Schwarzenberg a dokončena byla v roce 1825.
Nejstarší zpřístupněnou vyhlídkovou stavbou je Minaret, který se nachází v lednicko-valtickém areálu na jihu Moravy. Je vysoký 60 metrů a byl postaven v roce 1802. Patří k nejvyšším stavbám svého druhu v  neislámských zemích.

Nejsevernější rozhledna
"Královnou severu" je kamenná Tanečnice u Mikulášovic ve Šluknovském výběžku.

Hláska na Kraví hoře v Novohradských horách

Nejjižnější rozhledna
Bývalá vojenská hláska na Kraví hoře v  Novo- hradských horách, která byla v roce 2001 přestavěna na rozhlednu.

Nejzápadnější rozhledna
Mohutná 34 metrů vysoká kamenná rozhledna na Háji u Aše se stala krátce po svém otevření v roce 1904 oblíbeným výletním cílem turistů. Podle místní tradice platí, že "kdo nebyl na Háji, nebyl na Ašsku".

Nejvýchodnější rozhledna
Železná rozhledna na hraniční hoře Velké Čantoryji v Beskydech. Rozhledna stojí jen několik metrů od polských hranic a drtivou většinou je navštěvována polskými turisty, kteří se kousek pod vrchol mohou vyvézt lanovkou.

Netradičně řešené rozhledny
Krásenský vrch - kamenná věž u  Krásna nedaleko Horního Slavkova na Sokolovsku bývá označována za nejpodivuhodnější rozhlednu v zemi, a to díky spirálovitému schodišti, které neobvykle vede po vnějším obvodu pětadvacetimetrové věže.
Bukovanský mlýn - jako rozhledna slouží u Bukovan u Kyjova na Hodonínsku před nedávnem postavená replika větrného mlýna.
Hraniční vrch - originální železná rozhledna se dvěma vyhlídkovými plošinami na dvou věžích, které jsou vzájemně propojeny osmnáctimetrovou lávkou, vznikla v roce 2011 u Města Albrechtic na Bruntálsku.
Stezka korunami stromů na Lipně - dřevěná vyhlídková věž je součástí 675 metrů dlouhé dřevěné stezky, která vede v korunách stromů v  blízkosti Lipenské přehrady. Postavena byla v loňském roce a chlubí se nejdelším suchým tobogánem v ČR, jehož délka dosahuje 52 metrů.

0 komentářů
přidat komentář

Související články