Wannieck gallery může zůstat v bývalé továrně do listopadu

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
26.03.2013 19:00
Brno

Brno - Wannieck gallery může zůstat v prostorách bývalé továry Vaňkovka pronajatých od brněnské městské společnosti Jižní centrum do listopadu. Na svém jednání o tom dnes rozhodlo představenstvo Jižního centra. Obě strany tak získají čas k jednání, zatím není o budoucnosti galerie definitivně rozhodnuto. ČTK to řekl místopředseda představenstva Libor Šťástka. Wannieck gallery dostala od městské společnosti výpověď kvůli neplacení nájmu, podle smlouvy se měla vystěhovat do konce března.
    
"Nikoho vyklízet nebudeme a akce nasmlouvané do listopadu se budou moci uskutečnit. Mezitím budeme jednat o  dalším postupu a rozhodneme, co bude s budovou do budoucna," uvedl Šťástka. Donátor Wannieck gallery Miroslav Lekeš chce mít podle svých slov především větší jistotu fungování galerie ve stávajících prostorách do budoucna. Od začátku předesílá, že vystěhováním by největší galerie současného umění v  regionu nejspíš zanikla, protože je spjatá právě s prostory bývalé strojírny továrny Vaňkovka.
     "Zůstat jen do listopadu by byl problém. Pokud by to bylo takto, tak nemíním do galerie investovat další úsilí ani peníze a začali bychom zřejmě hned pracovat na jejím vyklízení," uvedl Lekeš. Nájem do listopadu by akceptoval jako technické řešení pro prodloužení jednání. Galerie dlužila městu v době výpovědi téměř 500.000 korun, hned druhý den nájem doplatila. Podle Lekeše vedení upřednostnilo platby jiných faktur před nájmem, ve finanční tísni galerie nebyla. Nyní by měla podle Šťástky platit nájemné předem, aby se podobným situacím předešlo.
     Podle Šťástky je otevřených několik variant řešení. Jednou z nich je i zřízení nadačního fondu pro umění a kulturu, který by si sbírky současné Wannieck gallery dlouhodobě vypůjčil. Lekeš to ale odmítá. "To nelze, abychom takhle půjčovali věci. Nepůjčovali jsme je ani Moravské galerii nebo Národní galerii," podotkl. Vše tak podle něj závisí na dalším jednání s Jižním centrem a společné dohodě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články