Praha 14 vypsala urbanistickou soutěž na rozvoj Starých Kyjí

Vložil
ČTK
24.03.2013 09:25
Praha

Praha - Praha 14 chce vytvořit nové městské centrum. Vypsala proto urbanistickou soutěž o návrh územního rozvoje Starých Kyjí. ČTK to zjistila z věstníku veřejných zakázek. Městská rada už stanovila komisi, která vyhodnotí soutěžní návrhy, sdělila ČTK mluvčí Prahy 14 Marcela Uhlíková.
    
Smyslem soutěže je navrhnout regeneraci a dostavbu historické obce, která se stala městskou částí Prahy. Centrum Kyjí tvoří románský kostel svatého Bartoloměje, který se dochoval v podstatě v původní podobě z 13. století. Dominantní je také Kyjský rybník a místní krajinný park.
     "Cílem soutěže je nalézt optimální urbanistické řešení, které pomůže nově definovat identitu městské části, vytvoří lokální centrum a přitom bude respektovat osobité podmínky místa," citovala mluvčí z materiálu, který tento týden schválila rada městské části.
     "Následně může městská část použít jeden či více oceněných návrhů jako zadání na zpracování územní studie," dodala Uhlíková. Návrh bude také podkladem pro vznikající nový územní plán Prahy. Podle návrhu bude také městská část do budoucna jednat s vlastníky jednotlivých pozemků, případně regulovat činnost developerů.
     Soutěžní návrhy mohou zájemci odevzdávat do 4. června. Podle České komory architektů je předpokládaná cena a odměna pro vítěze 270.000 korun.
     Jméno obce Kyje, dříve Keje, je doloženo k roku 1052. Je odvozeno od starého osobního jména Kyj a označuje "ves Kyjovy rodiny". Jednotlivé části vsi patřily v různých dobách různým majitelům. Spolu s  Hostovicemi byly Kyje připojeny k Praze v roce 1968. V roce 1994 pak spojením Kyjí, Hloubětína a Černého Mostu vznikla nová městská část - Praha 14.
0 komentářů
přidat komentář

Související články