Vlastník Mánesa budovu převedl na jinou firmu, aby získal úvěr

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.03.2013 21:45
Praha

Praha - Nadace českého výtvarného umění, které patří pražská budova Mánesa, dočasně převedla tuto významnou památku českého funkcionalismu na společnost Apella fine arts, kterou založila v roce 2009. Převedení nadačního majetku je podmínkou pro získání bankovního úvěru, který nadace chce na rekonstrukci Mánesa. Informaci serveru E15 dnes ČTK potvrdil předseda správní rady nadace Petr Siegl.

    Dlouho chystaná oprava Mánesa začala loni, stát má přibližně 150 milionů korun, z jedné třetiny ji nadace plánovala hradit ze svých zdrojů. Další peníze sháněla u sponzorů a také z evropských zdrojů, to ale nešlo podle plánu. Loni si nadace chtěla vzít půjčku u banky a jako záruka měla sloužit budova Mánesa. To ale zákon neumožňuje. Možností, jak Mánesem ručit, bylo právě jeho dočasné vyjmutí z nadačního jmění. Od 1. ledna 2014 bude platit nový nadační zákon, který již umožní ručení majetkem nadace; tehdy se Mánes do jmění nadace vrátí, řekl dnes Siegl.
    Rekonstrukce Mánesa měla skončit letos v červnu, podle současných plánů by měla trvat maximálně do konce letošního roku. Stavební firma totiž z důvodů nejasného dalšího financování stavby a sporům ve správní radě nadace v lednu práce zastavila.
    Kvůli údajnému porušení zákona, statutu i etického kodexu nadace při sjednávání úvěru správní rada nadace odvolala v listopadu své vedení. Skončil předseda rady Martin Pavala, místopředseda Petr Hejma a člen rady Ivan Prokop. Na jejich místa byli hned kooptováni bývalý kurátor GHMP Karel Srp a restaurátor Národní galerie Petr Kuthan. Post předsedy správní rady převzal výtvarník Petr Siegl.
    V únoru se na nadaci kvůli zastavení opravy obrátil předseda spolku Mánes a potomek autora stavby architekt Tomáš Novotný. Spolek nechal ve 20. letech funkcionalistickou budovu postavit. Po roce 1989 však po léta trvajících soudech o dům přišel. Přesto není spolku podle Novotného osud budovy lhostejný. "Vyjadřovali jsme již před zahájením rekonstrukce obavy z toho, aby dům nepropadl jako zástava někomu, kdo na jeho rekonstrukci půjčí zbývající obnos," říká. Na své dopisy ale od nadace do dneška nedostal odpověď.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Absurdní rozsudky
Tomáš Novotný
25.03.13 11:29
zobrazit všechny komentáře

Související články