Moravskou galerii v Brně povede Jan Press, uspěl v konkurzu

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
20.03.2013 22:25
Brno

Brno - Moravskou galerii v Brně, největší muzeum umění na Moravě, povede Jan Press. Dosavadní projektový manažer a šéf odboru ekonomiky a provozu vyhrál konkurz vypsaný ministerstvem kultury. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.

    Z čela Moravské galerie loni dobrovolně odešel ředitel Marek Pokorný, který ji vedl od roku 2004. Ministerstvo vypsalo výběrové řízení, v němž obdrželo pět přihlášek. Komise vybrala dva vhodné adepty. Vítěze pak určila ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN).
    Press chce navázat na Pokorného činnost. "Moravskou galerii není třeba nějak redefinovat, hledat novou identitu," řekl ČTK. Galerie pod Pokorného vedením byla podle Presse muzeem evropských parametrů, jímž by měla zůstat i nadále. Nový šéf by chtěl zapracovat například na vnější komunikaci, omladit a oživit vizuální styl a věnovat větší pozornost uměleckému dění v Brně a na jižní Moravě.
    Ve výstavním plánu se objeví více vlastních projektů kmenových kurátorů. Nový ředitel bude klást důraz také na doprovodné programy a různé volnočasové akce v galerii. Muzeum se podle Presse musí také přizpůsobit současné ekonomické situaci.
    Moravská galerie v Brně spravuje tři budovy v centru města - Uměleckoprůmyslové muzeum, Pražákův palác a Místodržitelský palác. Návštěvníkům tam nabízí stálé expozice umění od středověku po 20. století i dočasné výstavy. Dále pečuje o Jurkovičovu vilu v Brně-Žabovřeskách a rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy.
    Místodržitelský palác už řadu let potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Než se podaří získat dostatek peněz, chce galerie budovu se sbírkou starého umění více otevřít živé kultuře i veřejnému životu a posílit její roli v městském prostoru. Změny ve využití paláce plánuje nový ředitel od letošního května.
    Press vystudoval na Masarykově univerzitě v Brně muzeologii a dějiny umění. Před nástupem do Moravské galerie působil v brněnském Diecézním muzeu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články