Praha zřídí komisi pro ochranu historického centra

Vložil
ČTK
19.03.2013 13:50
Praha

Praha - Rada hlavního města dnes chválila zřízení komise pro ochranu historického centra Prahy, které je světovou památkou zapsanou na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Předsedou komise by se měl stát Josef Štulc, prezident národního komitétu ICOMOS (Mezinárodní rada pro památky a sídla). ČTK to sdělila mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.
    
Komise, jejíž název má být Rada světové památky, bude poradním a iniciativním orgánem pražské rady. Její zřízení doporučil Výbor světového dědictví UNESCO.
     Historické jádro Prahy získalo jako celek památkovou ochranu v roce 1971, když byla vyhlášena Pražská památková rezervace. UNESCO pak v prosinci 1992 rezervaci zapsalo mezi nejvzácnější světové památky. Pražská památková rezervace má více než osm kilometrů čtverečních. Tvoří ji původní hradbami sevřené město, které je relativně historicky a stavebně jednotné. Zahrnuje zejména Hradčany s Pražským hradem, Staré Město, Josefov, Malou Stranu a Nové Město. Patří do něj i část Vyšehradu, Vinohrad, Holešovic, Podolí nebo Smíchova.
     Komise bude mít kromě předsedy ještě deset členů a tajemníka. Do funkce tajemníka byl navržen Jan Kněžínek, bývalý ředitel pražských památkářů a současný šéf kanceláře památky světového dědictví UNESCO. Členy komise budou zástupci pražských památkářů, ministerstva kultury, kanceláře prezidenta i  městských částí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články