Machoňova pasáž v Pardubicích je před otevřením

Vložil
ČTK
19.03.2013 09:45
Pardubice

Ladislav Machoň

Pardubice - Machoňova pasáž v Pardubicích je po dvou letech oprav před otevřením. Stavba ve stylu art deco byla kolaudována v roce 1925 a vznikla po vzoru pařížských pasáží. Řada původních prvků musela být nahrazena kopiemi, dochovaly se naopak výkladní skříně nebo schody s kovovým zábradlím, řekl ČTK ředitel Rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát.
    
"Rekonstrukce byla náročná. V patrech byla špatná statika, museli jsme vybourat stropní konstrukce. Objekt byl po obvodě stažen statickými prvky a udělaly se nové stropy," řekl Charvát.
     Přesnou kopií je mozaiková dlažba, jen o centimetr "ztloustla", aby déle vydržela. Tvoří ji přibližně 800.000 dílků. Původní dlažbu lidé prochodili až na podkladové vrstvy. Mozaika pochází ze stejných kamenných dolů v Německu a Itálii jako ta stará.
     "Jediná změna je, že jsme dlažbu zvedli na dva centimetry. Na povrchu budou materiály, které prodlužují životnost, protože některé kameny jsou měkčí a víc se opotřebovávaly," uvedl Charvát.
     Do současnosti se nedochovalo osvětlení a restaurátoři museli udělat repliky podle dobových fotografií. Většina výkladních skříní je po renovaci, jen výklady směrem na třídu Míru byly v minulosti nevhodně opravené a bylo třeba udělat kopie.
     "Původní je schodiště ze zábradlím. Kompletně se zrekonstruovaly světlíky, vyměnily se skla a udělaly nátěry. Kvůli výmalbě restaurátoři odebrali vzorek a porovnávali Machoňovy práce v Praze a okolí," řekl Charvát.
     Pasáž už není ve výrazných zelených tónech, ale v kombinaci béžové a hnědé. Slavnostní otevření plánuje fond 5. dubna. Opravy jej vyšly na 180 milionů korun. Prostory nabídnou obchody, kanceláře a byty. K objektům náleží i parkoviště pro desítky aut.
     Sehnat nájemce bylo podle Charváta vzhledem k situaci na realitním trhu obtížnější, ale nakonec se zde sešla skladba obchodníků, která snad lidi po nucené pauze opět přiláká.
     "Myslím, že je to příjemný prostor, kde si lidé koupí víno, bude tu bytový textil, dají si něco na zahrádce," řekl Charvát.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pěkné a cenné
Michal
19.03.13 12:32
zobrazit všechny komentáře

Související články