Vítek: Budovu Sazky mi nabízeli za 100 milionů

Vložil
ČTK
19.03.2013 08:35
Praha

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se rozhodl koupit budovu Sazky za 300 milionů korun, což je trojnásobně více, než za kolik byla k mání před dvěma lety. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl majitel investiční a developerské společnosti CPI Group Radovan Vítek, podle nějž jeho firma výrazně nižší nabídku odmítla proto, že je budova neprodejná.
    
"Když se řešila Sazka a její insolvence, tak jsme se s ostatními největšími věřiteli bavili, co bude s budovou, kde sídlila. Nabízeli mi, ať ji za 100 milionů korun koupím. Už tehdy jsem říkal, že je bezcenná a odmítl to," řekl ČTK Vítek. Od té doby je budova už dva roky prázdná, navíc situace na realitním trhu se ještě více zhoršila, ceny starých kancelářských budov v Praze spíše klesají. "Nemyslím si proto, že by její cena za dva roky takto stoupla," řekl Vítek.
     Úřad o  jiných, nižších nabídkách prý neví. "NKÚ nepřísluší komentovat údajné nabídky, které měly být v minulosti učiněny panu Vítkovi. Faktem ale je, že budova Sazky je NKÚ nabízena za cenu 300 milionů korun, zatímco ve znaleckém posudku YBN Consult - Znalecký ústav, a.s. byla její cena včetně pozemků odhadnuta na 575 milionů," reagovala mluvčí NKÚ Olga Málková.
     Ve sporu je Vítek osobně zainteresován, NKÚ totiž nyní sídlí v pražských Holešovicích v budově Tokovo, kterou v roce 2011 CPI Group koupila v jednom balíku nemovitostí od skupiny PPF. Odchodem státního úřadu, který si nyní pronajímá 10.000 metrů čtverečních, tak přijde o zajímavého klienta. NKÚ v loňském roce platil 44 milionů korun, minulému majiteli posílal každý rok dokonce 80 milionů Kč. Problém s přemrštěným nájemným tak současný majitel budovy zdědil od toho předcházejícího. I proto letos v únoru CPI Group navrhla snížit roční nájemné až na 19,9 milionu korun.
     "Minulý týden jsme úřadu dokonce nabídli 16,696 milionu korun, což je skoro pod našimi náklady. Stejně si ale myslím, že to odmítnou. Nepřijali by ani, kdybychom přišli s nabídkou nájmu za jedno euro," tvrdí Vítek s tím, že o  odchodu NKÚ z jejich budovy se prý rozhodlo už dávno. "Mluví se o tom už od poloviny loňského roku. Různé osoby totiž mají zájem na tom, aby se budova Sazky prodala," potvrdil majitel CPI Group.
     NKÚ tvrdí, že tuto nabídku majitel budovy předložil pozdě. Už loni na jaře prý jednali se zástupci CPI Group o  možném prodloužení nájmu, na žádost o předložení nabídky prý tehdy vlastník budovy nereagoval. "První písemná nabídka dorazila až letos 13. února. Nejnovější pak 8. března. U obou však vyloženě stojí, že nejsou právně závazné," upozornila Málková, podle které je lež, že na poslední nabídku NKÚ nereagoval. Podle ní si úřad vyžádal další upřesnění.
     "Je otázkou, proč CPI Group, pokud skutečně tak stojí o prodloužení nájemní smlouvy s NKÚ, nepřišla s  některou z těchto nabídek již v průběhu minulého roku. Domnívám se, že jediným důvodem těchto útoků je snaha ovlivnit atmosféru před jednáním vlády, která má ve středu rozhodnout o uvolnění prostředků na nákup nového sídla NKÚ," řekl ČTK viceprezident NKÚ Miloslav Kala.
     Za lživé NKÚ označil i Vítkovo tvrzení, že o odchodu NKÚ z budovy Tokovo bylo rozhodnuto již v polovině minulého roku. NKÚ podle Kaly při hledání nového sídla vypsal poptávkové řízení, v rámci kterého oslovil 26 realitních společností, publikoval inzerát v tisku a vyvěsil výzvu i na svých webových stránkách. Otevírání obálek s nabídkami proběhlo 3. prosince 2012. "Nabídka na prodej Sazky byla jednou z nich. Je tedy absurdní tvrdit, že v polovině loňského roku bylo rozhodnuto, když v té době ještě nebyly rozeslány výzvy k předložení nabídek. Další zjevná lež pana Vítka," zdůraznil Kala.
     O tom, zda může NKÚ budovu po zkrachovalé Sazce koupit, bude ve středu rozhodovat vláda. Už dříve stěhování úřadu posvětil kontrolní výbor sněmovny. Ten přitom vycházel z posudku, který si nechalo zpracovat vedení NKÚ. CPI Group ho kritizuje jako zkreslený, viceprezident NKÚ Miloslav Kala ho prý navíc účelově vydělil dvěma. Tvrdí totiž, že do budovy Sazky by se spolu s NKÚ nastěhoval i druhý, blíže nespecifikovaný státní úřad.
     "Pokud by to neudělal, tak by mu to nesedělo. Náklady na pořízení budovy, potřebné investice a desetiletý provoz i podle posudku činí 710 milionů korun. Rozdíl oproti nájmu za současných výhodných podmínek tak je 400 milionů korun. A to nemluvím o tom, že náklady na nutné úpravy před nastěhováním a pořízení nového vybavení, jsou výrazně podhodnocené," zdůraznil Vítek.
     ČTK zopakoval dřívější informaci, že jeho společnost chystá trestní oznámení. Podá je však až poté, co o koupi budovy rozhodne vláda, i když je podle Vítka výsledek předem jasný. "Trestní oznámení podáme na oba zpracovatele za zfalšovaný posudek a na Kalu za podvod a nehospodárné nakládání se státním majetkem i na všechny členy vlády," řekl ČTK Vítek.
     Podle něj mu nejde ani tak o peníze, jako spíše o  princip. "Roční příjem z pronájmů všech našich budov dosahuje čtvrt miliardy eur (6,4 miliardy korun), tohle jsou jen drobné. Protože se mě to ale konkrétně dotýká, tak jsem se ozval. Ale o peníze ze svých daní přijdou všichni," doplnil Vítek, podle nějž je však o všem už dávno rozhodnuté. "Pokusím se jim to ale přece jen trochu znepříjemnit," vysvětlil svou motivaci Vítek.
     Do protiútoku vyrazil i státní úřad a developera obvinil z nemravných zisků. "NKÚ za šest let pronájmu budovy Tokovo zaplatil 450 milionů korun. To je nemravná částka. Do vyjednávání o prodloužení pronájmu vstoupila CPI Group s pocitem, že stát je zárukou podobných výdělků. Tomu také odpovídal přístup zástupců CPI Group k jednání, kdy například dodání jejich nabídky pronájmu trvalo i přes opakované urgence ze strany NKÚ několik měsíců. V situaci, kdy na trhu s  kancelářskými prostory nabídka jednoznačně převyšuje poptávku, propadli zástupci CPI Group panice, že o spolehlivého a dlouhodobého nájemce přijdou. Aby tomu zabránili, neváhají lhát a očerňovat. Já ale podobnému vydírání neustoupím," dodal viceprezident NKÚ Miloslav Kala.
     Problém s přemrštěným nájmem však vznikl za předchozího majitele budovy, kterým byla skupina PPF. O pronajmutí budovy Tokovo rozhodl už v roce 2006 tehdejší prezident NKÚ František Dohnal. CPI Group budovu získala v roce 2011, od února 2012 pak snížila nájemné takřka na polovinu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články