NPÚ v Telči začne školit řemeslníky pro práci na památkách

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
18.03.2013 17:50
Jihlava

Jihlava - Národní památkový ústav (NPÚ) bude od letoška školit řemeslníky z Vysočiny pro práci na památkách. Se starými postupy a technologiemi se budou moci seznámit kameníci, tesaři, zedníci, štukatéři a další profese, s  nimiž se památkář může v praxi setkat. Novinářům to dnes řekla ředitelka telčského pracoviště NPÚ Martina Veselá. Projekt dotuje Kraj Vysočina.
    
Cílem projektu je snížit třecí plochy při opravách památkově chráněných objektů. "To je takové to nedorozumění, kdy hodnoty, které tam vidíme my a které my máme povinnost chránit, tam spousta lidí nevidí," vysvětlila Veselá. Památkáři chtějí, aby se řemeslníci naučili takové cenné prvky sami rozpoznat.
     Velký tlak je podle Veselé kupříkladu na používání moderních stavebních materiálů, které jsou sice levnější, ale nehodí se na historické stavby. "To je takový obecný nešvar. Je to věc, kterou většinou určuje cena," podotkla.
     Projekt s náklady kolem 3,5 milionu korun je určen pro větší i menší firmy z Vysočiny. Začne v dubnu a potrvá dva roky. Připraven bude cyklus tematicky zaměřených seminářů doplněný praktickými ukázkami dobových technologií, třeba tesání trámů. Závěrem dostanou účastníci certifikát, který by jim mohl pomoci při získávání zakázek na opravy památných staveb.
     Kromě stavebníků se telčští památkáři snaží rozvíjet spolupráci se školami. V novém edukačním sále, který bude letos otevřen v přízemí telčského Lannerova domu, budou mimo jiné k vidění repliky brnění a historické kostýmy. Připravují také semináře pro učitele humanitních oborů. Dalším aktuálním cílem je zlepšení přístupnosti památek v kraji pro lidi se zdravotním postižením.
0 komentářů
přidat komentář