V australském Melbourne postaví nejvyšší stavbu jižní polokoule

Vložil
ČTK
18.03.2013 17:40
Austrálie

Melbourne

Melbourne - Druhé největší australské město Melbourne plánuje postavit nejvyšší budovu jižní polokoule. Souhlas s výstavbou 388 metrů vysoké věže, v níž budou byty a hotel, daly dnes tamní úřady. Podle počtu poschodí budova ponese název Australia 108 a vláda australského státu Viktorie avizovala, že stavba se stane devatenáctou nejvyšší budovou na světě.
    
"Jsem hrdý na to, že mohu schválit stavbu věže, která bude v příštích letech charakterizovat naše město," oznámil ministr plánování Matthew Guy, jehož citovala agentura AFP. Věž by podle předpokladů měla být dokončena za pět let.
     Existovaly obavy, že stavba zastíní válečný památník Shrine of Remembrance, který je v  současnosti jedním z nejvýznačnějších monumentů města. Ministr Guy ale sdělil, že správci památníku neměli proti vzniku nového mrakodrapu námitky. Mrakodrap přinese do státu Viktorie investice ve výši 600 milionů australských dolarů (asi 12,2 miliardy Kč) a vytvoří až 300 nových pracovních míst.
     Architekt Nonda Katsalidis uvedl, že při návrhu vysoké, štíhlé budovy se inspiroval hvězdami na australské vlajce. V budově bude šestihvězdičkový hotel s 288 pokoji, obchody a kancelářské prostory a 646 bytů.
     "Nemáme Operu (jako Sydney), ale máme komplexní kulturu a všechny tyto myšlenky byly do tohoto projektu vsazeny," řekl Katsalidis rozhlasové stanici ABC. "Hotel byl navržen jako starburst. Inspirovali jsme se hvězdami na australské vlajce," dodal. Starburst je tvar, který má navodit dojem jako při záblesku paprsků.
     Nejvyšší budovou světa je v současné době věž Burdž Chalífa v Dubaji. Ta měří 828 metrů. Mezi evropskými stavbami dominuje londýnský mrakodrap Střep (Shard) s 310 metry.
     Na jižní polokouli zatím vede věž Q1 na Zlatém pobřeží australského státu Queensland, jež se tyčí do výše 323 metrů. Plánovanou Australia 108 by ale brzy mohla předstihnout jihoafrická stavba Centurion Symbio City o výšce 447 metrů. Ta by měla do roku 2018 vyrůst poblíž Pretorie.
0 komentářů
přidat komentář