V bývalém nuselském pivovaru se chytá výstavba za 1,5 miliardy

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
17.03.2013 16:55
Praha

Cigler Marani Architects, s.r.o.

Praha - V areálu bývalého nuselského pivovaru by mohla vzniknout nová obytná čtvrť. Výstavbu až za 1,5 miliardy korun tam chystá společnost KF Development, která je součástí české finanční skupiny Prosperita. ČTK to řekl ředitel společnosti Jiří Felix. Přestavbu má umožnit změna územního plánu, kterou se budou ve čtvrtek zabývat zastupitelé hlavního města.
    
V zanedbaném areálu, který se nachází na rozhraní Prahy 2 a 4 mezi ulicemi Bělehradská, Křesomyslova a železniční tratí, by kromě bytových domů měly vzniknout také obchody, restaurace či prostory pro služby a ordinace lékařů. Zachována musí být památkově chráněná budova bývalé sladovny. V té by mohla být restaurace s minipivovarem, jejíž součástí by podle investora mohly být i  původní stroje a vybavení sladovny. Ve vyšších patrech zřejmě budou loftové byty. Návrh pro KF Development zpracovává studio Cigler Marani Architects.
     "Máme hotovou urbanistickou a architektonickou studii, která zahrnuje všechny potřebné průzkumy. Nyní čekáme na změnu územního plánu," řekl ČTK Felix. "Chceme k území přistupovat rozumně, v maximální míře chceme zachovat původní zeleň. Na hranici území vybudujeme cyklostezku a plánujeme areál otevřít veřejnosti," dodal.
     Se změnou souhlasili pražští radní, odborná komise i  výbor pro územní rozvoj zastupitelstva. "Revitalizaci brownfieldů podporujeme. Město se dosud spíše rozrůstalo a pohlcovalo pole a zelené plochy na okrajích, místo aby řešilo zanedbané plochy v centru," řekl ČTK náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Pokud zastupitelé změnu schválí, požádá investor o územní povolení. Územní řízení bude podle odhadu investora trvat nejméně rok.
     V  současnosti jsou v areálu, který zahrnuje asi 40.000 metrů čtverečních, sklady, garáže, zkušebny pro hudební skupiny a část sklepů je využívána jako hřiště pro paintball. Některé budovy jsou nevyužité. Firmy z portfolia finanční skupiny Prosperita jsou vlastníky většiny areálu. Menší část pozemků vlastní Praha 4 a jiní soukromí vlastníci.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pamatkova ochrana
Astaroth
18.03.13 08:28
...No,...
šakal
19.03.13 12:11
zobrazit všechny komentáře