Valašské Klobouky vystavily možné podoby opravy náměstí

Vložil
ČTK
15.03.2013 13:20
Valašské Klobouky (Zlínsko) - Valašské Klobouky na Zlínsku chtějí opravit centrální Masarykovo náměstí. V prostorách tamního podnikatelského centra je vystaveno pět architektonicko-urbanistických návrhů, které vznikly v rámci celostátní veřejně prospěšné soutěže Cena Petra Parléře, včetně vítězné studie Marie Hlavaté a jejího kolektivu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Lenka Zvonková.
    
"Výstava ukazuje studie, jež přinášejí nápady a možnosti, jak v budoucnu pomoci Masarykovu náměstí, aby bylo znovu reprezentativním veřejným prostorem. Návrhy mají přispět k zahájení diskuse a inspirovat nás, nejsou pro město nijak závazné," uvedl místostarosta města a člen hodnotitelské rady Ceny Petra Parléře Martin Janík. Úpravy náměstí jsou podle jeho slov otázkou příštích let.
     Vítězný návrh označil za hlavní problémy současného náměstí jeho roztříštěnost, různé bariéry, izolaci historických dominant i neregulovanou dopravu. Navrhl jednotnou dlažbu, vybudování odstavných parkovišť i podzemních garáží mimo náměstí a parkování po jeho obvodu kvůli zajištění dostupnosti obchodů.
     Podle člena hodnotitelské komise architekta Tomáše Vícha je náměstí unikátní svou velikostí, která umožňuje společenské využití. "Náměstí není rámováno jen historickými domy, ale i hřebeny okolních hor. To je jeho jedinečná krása. Domnívám se, že má potenciál stát se významným reprezentačním centrem zvedajícím úroveň města. Za tím účelem je třeba jej zbavit zbytečných bariér, které zde vznikly v průběhu let," uvedl Vích.
     Podle vedení města je nyní důležité, aby se k návrhům a obecně ke svým požadavkům na vzhled náměstí vyjádřili obyvatelé. Výstava potrvá do 12. dubna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články