Situace je neudržitelná, říká šéfka NPÚ o financování památek

Vložil
ČTK
14.03.2013 17:10
Konopiště (Benešovsko) - Na provoz památek je stále méně peněz, současná situace je dlouhodobě neudržitelná, tvrdí generální ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková. Příspěvek od státu se podle ní každoročně krátí a výnosy ze vstupného nelze donekonečna navyšovat. Goryczková to dnes uvedla na zámku Konopiště na tiskové konferenci k zahájení nové návštěvnické sezony. Reakci ministerstva kultury ČTK zjišťuje.
    
NPÚ spravuje stovku českých hradů a zámků a tržby za vstupné spolu s pronájmy tvoří významnou část rozpočtu celé instituce. Příspěvek od státu je ale pro správce památek zásadní.
     "Od státu jsme letos dostali 609 milionů na provoz a z  toho 410 milionů pokrývají mzdy zaměstnanců, takže vlastně na věcné náklady provozní je tady jenom 200 milionů. A je to strašně málo, když si vezmete v  úvahu, co všechno spravujeme a jak řádně se o to máme starat," podotkla ředitelka.
     Připomněla, že ze základního rozpočtu, který nyní představuje přes 1,25 miliardy korun, připadne 88 procent na mandatorní výdaje. "Čili jenom 12 procent je na obnovu a údržbu. A to se nám těchto 12 procent krácením příspěvku neustále zužuje," upozornila. Tuto část se podle ní NPÚ snaží navyšovat z výnosů, což ale nejde donekonečna. Nyní má ústav svůj rozpočet kryt výnosy ze 45 procent. "Vlastně téměř půl miliardy si musíme na svůj provoz vydělat," uvedla Goryczková.
     Provoz památek se podle ní daří udržovat jen díky úsilí kastelánů. "Situace je do budoucna neudržitelná a my vnímáme, že jsme v současné době na samé hranici rozpočtu, který je dán příspěvkem a výnosy, o nichž víme, že už dál nejdou šroubovat výš a že i kapacity Národního památkového ústavu jsou v této chvíli téměř stoprocentně vyčerpány," tvrdí ředitelka.
     Také kasteláni neskrývají, že jejich možnosti jsou letos značně omezeny. "Je to nejhorší za deset let. Včera jsem chtěl zahodit klíče do sněhu, zavřít a nepustit tam nikoho," postěžoval si kastelán Křivoklátu Luděk Frencl. Hrad si podle něj musí pomáhat jinak, například pronajímáním prostor filmařům. Obrat si tím lze podle něj vylepšit až o 30 procent. Ne každá památka je ale pro filmaře zajímavá. Například na jeden z nejznámějších hradů Karlštejn od natočení legendárního muzikálu Noc na Karlštejně příliš filmařů nezavítalo. "Karlštejn bohužel většinou nezapadá do konceptu filmařů, protože je velice dobře identifikovatelný," podotkl zástupce kastelána Lukáš Kunst.
     Památky se podle Goryczkové snaží navyšovat výnosy novými akcemi a přilákat co nejvíce návštěvníků. Loňské výnosy byly proti roku 2011 nižší o dvě procenta, což ředitelka považuje za úspěch, protože očekávání byla mnohem horší. "Paradoxně krize se na nás zatím nijak výrazně nepodepisuje, návštěvníci si k  nám cestu stále umějí najít," poznamenala.
     NPÚ letos na svých památkách chystá řadu tradičních i nových akcí, hlavním tématem bude takzvaný Rok francouzské kultury. Miloš Kadlec z NPÚ připomněl, že francouzský životní styl, především od doby Ludvíka XIV., velice ovlivňoval i šlechtu v českých zemích a francouzští šlechtici také do Čech přicházeli. Pozornost bude věnována třeba rodu Rohanů, na zámku Sychrov k němu budou uspořádány doprovodné akce a odborné konference. Ceny vstupenek na hrady a zámky se letos až na výjimky nebudou zvyšovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články