Knihovna a radnice Kardašova Řečice - vyhlášení soutěže

Zdroj
Markéta Kohoutová, Město Kardašova Řečice
Vložil
Tisková zpráva
13.03.2013 18:25
Dnes byla vyhlášena veřejná architektonická soutěž o návrh KNIHOVNA A RADNICE KARDAŠOVA ŘEČICE. Soutěž je otevřena všem architektům a inženýrům, kteří splní kvalifikační předpoklady. Návrhy bude vyhlašovatel a odborná porota posuzovat anonymně. Vítězné řešení by mělo být známo na konci června. Se samotnou revitalizací radnice a knihovny by se mělo začít co nejdříve, ideálně již na jaře 2014.
„Rekonstrukce je nezbytná a chceme s ní začít co nejdříve,“ uvedl Petr Nekut, starosta Kardašovy Řečice. „Radnice a knihovna sice vypadá zvenku relativně zachovale, ale veškeré vnitřní vybavení je již dávno za hranicí své životnosti. Pracovníci radnice a knihovny, návštěvníci i knihy samotné zde trpí vysokou vnitřní vlhkostí a nezdravým prostředím. Předpokládáme, že by revitalizace objektu neměla stát více než 29,5 mil. Kč včetně DPH.“
 V minulosti se uvažovalo i o úplné demolici stávajícího objektu klasicistní radnice z roku 1822. Na jeho místě měla vyrůst nová moderní architektura. Tento záměr však nenašel dostatečně kladnou odezvu mezi místními občany, kteří se v anketě vyjádřili spíše pro revitalizaci starého objektu. Ta rozhodně nebude jednoduchá. Velkým problémem je zejména vysoká hladina spodní vody. Ve sklepení lze dokonce často najít souvislou vodní hladinu. Město má připravené financování stavby, již si nechalo zpracovat stavebně technický průzkum objektu a celý záměr konzultuje s odborníky
Účelem soutěže o návrh je nalézt a ocenit nejvhodnější řešení předmětu soutěže, která splní požadavky vyhlašovatele a následně zadat zakázku na zpracování projektových prací v jednacím řízení bez uveřejnění podle zákona o veřejných zakázkách.
Po ukončení soutěže bude uspořádána veřejně přístupná výstava všech architektonických návrhů. Při zahájení výstavy a veřejném vyhlášení výsledků se budou moci občané seznámit s prací poroty a diskutovat o zvoleném řešení s odborníky.
Jedná se o maximálně transparentní a efektivní způsob zadání veřejné zakázky na projekt stavby. Jihočeská Kardašova Řečice je přesto jedním z mála českých měst, které se rozhodlo zadat veřejnou zakázku na projekt formou soutěže o návrh. Soutěž o návrh by se přitom měla konat u všech veřejných zakázek, kde předpokládaná stavební investice překročí 10 mil. Kč a projekt tedy bude stát více než 1mil. Kč.
Město Kardašova Řečice je menší středisková obec s 2 300 obyvateli, které v běžném roce hospodaří s 50 mil. Kč ročně. Počet návštěvníků místní knihovny stoupl za poslední 2 roky o 25 %. Vloni do místní knihovny zavítalo 8000 obyvatel.
0 komentářů
přidat komentář