Experti: Plzeň musí mj. ujasnit program, aby v roce 2015 uspěla

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
12.03.2013 19:50
Plzeň

Plzeň - Společnost Plzeň 2015 musí vytvořit jasný program s  osmi až 12 klíčovými a 40 až 60 dalšími projekty, které se uskuteční za dva roky, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury (EHMK). K tomu, aby s  projektem uspěla, ale musí učinit i další opatření, třeba podstatně zlepšit komunikaci s veřejností, sjednotit řízení projektu a zajistit finanční audit. Seznam opatření obsahuje tzv. evaluační zpráva, kterou pro radnici zpracovali dva evropští experti. Dnes ji představili primátor Martin Baxa (ODS) a dočasný šéf Plzně 2015 Erich Beneš.
    
Plzeň 2015 je obecně prospěšná společnost založená městem, jejím úkolem je právě příprava uvedené akce.
     "Realita je taková, že ne vše v této fázi náš projekt má," řekl novinářům Baxa. Zprávu označil za kuchařku, které se nyní Plzeň 2015 bude držet, vyplynuly z ní podrobné kroky včetně termínů. Obecně pak závěr, že projekt nesmí být jen pro kulturní elitu nebo alternativní skupinu, ale pro všechny. "Každý ve městě by se měl v projektu najít," uvedl primátor.
     Podle expertů byla dosud efektivita týmové spolupráce uvnitř společnosti Plzeň 2015, jež město připravuje na klíčový rok, slabá. Může za to i odstoupení dvou bývalých ředitelů, nejprve Milana Svobody, poté Tomáše Froydy. Město nyní bude hledat nového generálního ředitele, má to být na základě otevřeného mezinárodního výběrového řízení. "Třetí ředitel už musí být tím, kdo projekt dovede do roku 2015," řekl Baxa. Podle něj je reálné post obsadit v řádu měsíců.
     Experti také navrhují jmenovat skupinu dvou až tří manažerů, kteří by mj. sjednotili tým a věnovali víc úsilí marketingu a komunikaci s veřejností.
     Na samotném programu, na který má Plzeň k dispozici 16,5 milionu eur (kolem 420 milionů Kč), experti kritizují to, že byl vypracován bez dostatečné jasné linie potřebné pro fázi realizace. Radí snížit počet projektů pro rok 2015, a to na osm až 12 "trháků" a dalších 40 až 60 menších standardních akcí. Podle Beneše bude první verze programu hotova v nejbližších týdnech, do června musí být už program "fixovaný". Základní programovou linii chce v červenci znát i Evropská komise. Jaké projekty zůstanou a jaké budou vyškrtnuty, zatím jasné není.
     Kvůli tomu, že Plzeň 2015 pracovala od zhruba poloviny roku 2011 izolovaně a vázla komunikace s  městem, stane se nově předsedou správní rady primátor. Jeden z postů v radě zaujme i opoziční zastupitel, konkrétně Michal Vozobule z TOP 09. Zpráva také doporučuje začlenit víc Plzeňský kraj, s nímž město jedná o další spolupráci, a zapojit také výrazněji Bavorsko a Rakousko.
     Podle Beneše se zpracovává manažerský audit projektu, který zhodnotí personální, projektovou i finanční oblast. Výstup bude do několika týdnů. Ve společnosti, jež má 26 lidí, už ale změny nastávají. Beneš zavádí systém projektového řízení, bude definován rozpočet, stanoveny termíny a další. Vzniknout by mělo i celé oddělení komunikace.
     Evaluační zprávu zpracoval Oliver Scheytt, který například vedl společnost organizující EHMK Ruhr 2010. Druhým autorem je Mattijs Maussen, poradce pro řízení projektů a evropských programů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články