Muzeum keramiky zůstane v Bechyni ještě minimálně pět let

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
04.05.2006 15:30
České Budějovice

České Budějovice/Bechyně (Táborsko) - Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni na Táborsku, které se původně mělo letos na podzim vystěhovat, zůstane v bývalém bechyňském pivovaru ještě nejméně pět let. Díky tomu bude zachována unikátní kolekce keramiky vzniklá při sympoziích, na něž se od roku 1966 až donedávna sjížděli umělci z celého světa.

"Je to nejpřijatelnější řešení, protože muzeum má už v Bechyni tradici, navíc stěhování těchto uměleckých předmětů by bylo nesmírně náročné. Jsou křehké, mnohé z nich těžké, nepravidelné, některé se skládají z mnoha dílů a bylo by obtížné je dát znovu dohromady," řekl dnes ČTK Lubomír Bednář, ředitel Alšovy jihočeské galerie, pod niž muzeum spadá.
Zřizovatelem galerie je krajský úřad, jehož zástupci se dohodli s majitelem objektu Josefem Šťávou, že od 1. června uzavřou novou nájemní smlouvu na prostory, jež nyní galerie užívá. Smlouva bude pětiletá s vyhlídkou na dalších pět let, majitel vyměřil nájemné 800.000 korun ročně. Dosud tam galerie neplatila nic s ohledem na investice, které v 90. letech vložila do stavebních úprav objektu. Vzhledem k nákladům na stěhování a případnou přestavbu i nájem v jiném objektu jsou podle Bednáře tyto podmínky přijatelné.
Pro náhradní umístění jedinečné sbírky moderní keramiky bylo ve hře pět variant: kláštery v Českém Krumlově a Milevsku, zámek a bývalá škola v Borovanech, solnice v Týně nad Vltavou a budova Jitexu v Bechyni.
Kolekce čítá asi 2600 exponátů, které jsou nyní rozmístěny na ploše 3600 metrů čtverečních. Stálou expozici pravidelně doplňují autorské výstavy, slavnostní zahájení letošní sezony se uskuteční 19. května.
0 komentářů
přidat komentář