Wannieck gallery v Brně bude dál sloužit kultuře, tvrdí politici

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
11.03.2013 19:50
Brno

Starosta Libor Šťástka (ODS)
Brno - Brněnská Wannieck gallery poslouží výtvarnému umění i po výpovědi současnému nájemci, společnosti Mediagate, a mohla by v ní zůstat i  sbírka současného umění. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Libor Šťástka (ODS), zastupitel a místopředseda představenstva společnosti Jižní centrum, která prostor spravuje. Brněnští radní hodlají také diskutovat o vzniku nadace pro kulturu a umění, která by dostala do vínku právě Wannieck gallery.
    
V tomto týdnu chtějí radní pro kulturu oslovit donátora Miroslava Lekeše a majitele sbírky Richarda Adama, zda by tuto výjimečnou sbírku městské nadaci trvale, případně dlouhodobě zapůjčili. "Zatím o tom nevědí, ale tento týden je určitě oslovíme. Potřebujeme znát jejich stanovisko do konce března," řekl Šťástka.
     Současnému pronajímateli vypověděla společnost Jižní centrum smlouvu kvůli opakovanému neplacení nájemného. Neobnovila ji ani přesto, že nájemce veškeré dluhy uhradil. Po jednáních posunulo Jižní centrum datum výpovědi z 10. na 31. března. "Zatím jsme ji nevzali zpět. Představenstvo bude jednat 26. března, proto potřebujeme znát jejich postoj k naší myšlence nadace," vysvětlil Šťástka.
     Nadace má být systémovým řešením podpory výtvarného umění v Brně, inspiraci si politici vzali z pražských Sovových mlýnů, kde je dnes Museum Kampa pro nadaci a sbírku manželů Mládkových. "Wannieck gallery bychom vložili jako majetek do nadační společnosti. Byl by to logický krok vzhledem k tomu, že během roku se uskuteční fúze Jižního centra a Brněnských komunikací. Těm by tento objekt k ničemu nebyl," popsal Šťástka. Správní radu nadace by měli tvořit odborníci, kteří mají ve světě umění renomé.
     Nadace by se orientovala na mladé výtvarníky, kteří by díky ní získávali granty a mohli by ve Wannieck gallery vystavovat. Postupně by mohla nadace rozšířit působnost i na další druhy umění a spolupracovat s uměleckými vysokými a středními školami. Členové brněnské koalice chtějí tuto myšlenku brzy prodiskutovat. Pokud by ji uskutečnili, uvažují také o podobné sportovní nadaci, která by podporovala dětské a mládežnické sportovce.
0 komentářů
přidat komentář