Nejvýhodnější variantou pro nové sídlo NKÚ je budova Sazky

Vložil
ČTK
06.03.2013 19:05
Praha

Praha - Nejvýhodnějším řešením, jak pořídit nové sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), je koupě budovy loterijní firmy Sazka v  pražských Vysočanech. I s pozemky by vyšla na 300 milionů korun. Je to výhodnější než nabídka na prodloužení současného nájmu od vlastníka budovy Tokovo v Praze Holešovicích, kde nyní úřad sídlí. Poslancům ze sněmovního kontrolního výboru to dnes řekl viceprezident NKÚ Miloslav Kala. Výbor koupi budovy Sazky doporučil.

     "Pořízení budovy Sazka je výhodnější než nabídka na prodloužení nájemního vztahu od vlastníka budovy Tokovo," uvedl NKÚ ve zprávě poslancům. NKÚ sídlí v pronajatých prostorách a nájem mu vyprší v září.
     Úřad loni vyhlásil poptávkové řízení po nových kancelářských plochách. Z  nabídek, které obdržel, vyšla nejvýhodněji právě budova Sazky. NKÚ s odvoláním na znalecký posudek odborníků z ČVUT uvádí, že koupě této budovy i se započtením nutných souvisejících investic je nejvýhodnější, protože je možnost, že se podaří snížit provozní náklady až o třetinu.
     O hledání peněz na koupi sídla úřad průběžně jedná s ministerstvem financí. "Intenzivně jednáme s  ministerstvem financí a pracujeme na vyřešení tohoto problému," řekl poslancům Kala. Rozhodnutí podle něj musí padnout do 15. dubna.
     Část peněz, 228 milionů korun, by úřad mohl získat z vládní rozpočtové rezervy, další peníze by mohly být z úspor z minulých let. Úřad také vlastní stavební pozemek v Praze, jehož účetní hodnota je zhruba 95 milionů korun. Náměstek ministra financí Jan Gregor řekl, že ministerstvo je připraveno situaci řešit a příslušný materiál by mohlo předložit vládě již příští týden.
     Výbor se dnes také zabýval rozhodnutím vlády odejmout kvůli plánovaným úsporám budově NKÚ policejní ochranu, kterou jí zajišťuje Policie ČR. Úřad by si musel zajistit ochranu budovy sám. Poslanec František Laudát (TOP 09) poznamenal, že je nepřijatelné, aby soukromá firma hlídala instituci s citlivými materiály. Výbor proto schválil usnesení, v němž důrazně žádá ministerstvo vnitra, aby budovu NKÚ i nadále střežila policie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články