Brněnskou vilu Tugendhat čekají po roce provozu drobné opravy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
05.03.2013 00:45
Brno

foto: David Židlický
Brno - Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat, zapsaná mezi světovými památkami UNESCO, bude v druhé polovině května na týden uzavřena, aby v ní mohli restaurátoři a stavebníci opravit drobné závady. Práce se budou týkat zahrady, vlasových trhlin v omítkách a vyrovnání zvlněného linolea. ČTK to dnes řekla Iveta Černá z vedení správy vily. Objekt byl před rokem zpřístupněn veřejnosti po rekonstrukci za 172 milionů korun. Za tu dobu si jej prohlédlo 45.000 lidí, tedy třikrát více, než byla běžná návštěvnost před rozsáhlými opravami.

     "V návštěvnosti jsme se dostali na strop. Zájem veřejnosti o  vilu je ze strany světové veřejnosti mimořádný. Již nyní jsou víkendové vstupy do letních prázdnin zamluveny. Více turistů již do objektu pustit nemůžeme," uvedla Černá. Přibližně 40 procent turistů tvoří cizinci; obyvatelé USA, dále Němci s Rakušany a na třetím místě jsou Španělé a lidé z Jižní Ameriky.
     Závady, které bude nutné v květnu odstranit, jsou podle Černé záležitosti, s nimiž se počítalo. Co se týká drobných prasklinek v omítkách, upozornila na to, že při opravách musely být pod terasou vykopány osmimetrové studny, a objekt proto z hlediska statiky ještě nepatrně pracuje. Vyrovnání luxusního bílého linolea náročné nebude, stejně jako údržba dřevěných částí interiéru.
     V zahradě bude nutné přezdít opěrné zídky z kamene. Drobným opravám vily bude v každém půlroce věnován vždy jeden týden. Po tuto dobu bude objekt pro veřejnost uzavřen. Většinu prací uhradí původní dodavatelé. Za uplynulý rok vila vydělala na vstupném zhruba 15 milionů korun. Peníze jdou do její údržby a provozu. O provoz vily se stará přibližně 20 lidí.
     Objekt je nejznámější brněnskou funkcionalistickou vilou. Odborníci o ní hovoří jako o  díle, které vneslo do moderní architektury zcela nové, revoluční prvky. Je vytvořena z těch nejkvalitnějších materiálů, přičemž architekt kladl při její tvorbě důraz na prostor, světlo a vzdušnost. Celá jedna stěna je prosklená, za ní je výhled na Brno, a lze v létě otevřít.
     Vilu si nechala postavit průmyslnická rodina Tugendhatů, která těsně před druhou světovou válkou kvůli svému židovskému původu uprchla před nastupujícím nacismem. Vila je majetkem Brna. Vstupné na základní okruh je pro dospělého 300 korun, na rozšířený 350 korun. Přes 90 procent příchozích má zájem o rozšířenou, a tedy dražší prohlídku.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Konečně !
gfunk
05.03.13 11:32
Návštěva
Zdeněk Lohniský
05.03.13 09:48
Lino
Radek
05.03.13 11:54
systémová chyba?
šárka
06.03.13 08:43
Případ Tugendhat
Dr.Lusciniol
07.03.13 10:05
zobrazit všechny komentáře

Související články