Podoba pavilonu pro Expo 2015 vzejde z výběrového řízení

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
05.03.2013 00:40
Praha

Praha - O podobě českého pavilonu pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně se rozhodne na základě výběrového řízení, které se uskuteční v červnu. Šanci bude mít i projekt z pozůstalosti architekta Jana Kaplického. O účasti na Expu s tématem Potraviny pro planetu, energie pro život rozhodla vláda 27. února. Novinářům to dnes řekl generální komisař účasti ČR na Expo 2015 Jiří František Potužník.
    
Podmínkou souhlasu k akci s rozpočtem 260 milionů korun bylo poprvé zapojení soukromého sektoru do spolufinancování. "Nyní hledáme právní rámec pro výběrové řízení, ze strany soukromého sektoru i institucí, jako jsou například vysoké školy, evidujeme silný zájem," uvedl Potužník. Dodal, že celkové příspěvky soukromníků a dalších partnerů se mohou pohybovat okolo 50 milionů korun.
     Na celkové náklady 260 milionů korun vláda přislíbila uvolnit 60 milionů, 70 milionů zbylo jako hospodářský výsledek z Expa 2010 v  čínské Šanghaji, 80 milionů korun získá projekt Expo 2015 od resortů, krajů a hlavního města Prahy. Projekt je rozdělen do tří fází, aby ho bylo možné zastavit s minimem ekonomických dopadů.
     V médiích se již objevily informace, že český pavilon na Expu možná ponese podobu Kaplického nerealizované stavby Národní knihovny, nebo bude ve tvaru farmy Čapí hnízdo podnikatele Andreje Babiše. "Zatím se jedná o sběr informací, jak bude pavilon vypadat, bude jasné po výběrovém řízení," zdůraznil Potužník. Připustil však, že již mimo jiných jednal s vdovou po architektovi Kaplickém Eliškou.
     Vítěz výběrového řízení by měl být realizátorem pavilonu, česká účast si budovu od něj pouze pronajme. I po skončení Expa v říjnu 2015 by měla být stavba využívána. Případný investor tak podle Potužníka získá objekt i renomé.
     Výstavní areál Expo 2015 se nachází v severozápadní části Milána, jeho rozloha je 1,1 milionu čtverečních metrů, z toho 200.000 čtverečních metrů zabere plocha pavilonů.
     Potužník potvrdil, že již 80 procent míst pro pavilony je rezervováno. Česká strana si místo dosud nevybrala. K dispozici však prý může být více než 20 procent plochy, protože někteří zájemci mohou od předběžné dohody ustoupit.
     Na zatím posledním Expu 2010 v Šanghaji 2010 si český pavilon vysloužil stříbrnou medaili za nejkreativnější expozici. Pavilon zůstal v Číně. Za 33 milionů korun si jej koupila Farma československo-čínského přátelství. Tehdejší rozpočet účasti na Expu činil po snížení přibližně 470 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články