Památková asociace se musí omluvit Karlovarským minerálním vodám

Vložil
ČTK
05.03.2013 00:30
Praha

Praha - Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) se musí omluvit společnosti Karlovarské minerální vody (KMV) a jejímu řediteli Alessandrovi Pasqualemu za výroky poškozující jejich pověst a dobré jméno. Pravomocně o tom rozhodl městský soud v Praze. Asociace, která dlouhodobě bojuje za záchranu lázní Kyselka, také musí z webové stránky www.zachrante-lazne-kyselka.cz odstranit napadené výroky. Asociace ale tvrdí, že o soudu nevěděla.
    
"Výrok soudu potvrdil, že nikdo nesmí v rozporu se zákonem poškozovat cizí pověst ani osobnostní práva jiných," uvedl Alessandro Pasquale po seznámení s rozsudkem, který má ČTK k dispozici. Jak dodal, ocenil by i konstruktivní přístup ASORKD k záchraně lázní prostřednictvím o.p.s. Lázně Kyselka pod vedením Vladimíra Lažanského.
     Rozsudek vyjmenoval desítky citací z webových stránek, které podle soudu napadaly dobré jméno společnosti KMV nebo jejího ředitele. Řada z nich ale byla z komentářů návštěvníků webu. V textech se objevovaly například výrazy jako "dobytek", "arogantní lhář a podvodník" a podobně. Asociace je povinna se omluvit i prostřednictvím médií a omluvu vyvěsit i na své webové stránky. Zaplatit má také náklady soudního řízení ve výši přes 30.000 korun.
     Viceprezident ASORKD Martin Kadrman ale dnes ČTK řekl, že asociace o  soudu, ani o rozsudku nevěděla. "Přestěhovali jsme se a ještě nestihli změnit adresu. Je proto možné, že soudní dopisy chodily na starou adresu," uvedl Kadrman.
     Podle něj se asociace poradí s právníkem, jestli by bylo možné soudní jednání opakovat. "Pokud ne, tak nebudeme porušovat zákony a rozsudku vyhovíme," dodal Kadrman. O upřímnou omluvu ale podle něj nepůjde.
     KMV minulý týden uspěly také v odvolacím řízení ve věci nařízení předběžného opatření kvůli reklamě na tramvajových vozech MHD v Praze. Odvolání odpůrců bylo zcela zamítnuto. Soudy se ale budou zabývat i dalšími spory mezi památkovou asociací a společností KMV.
     ASORKD dlouhodobě upozorňuje na zoufalý stav památek v bývalých lázních Kyselka na Karlovarsku. Část budov patří společnosti KMV, část společnosti RIS, kterou asociace označuje za bílého koně KMV. RIS se ale rozhodla budovy předat obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, která chce areál zachránit. Své budovy začaly opravovat i KMV.
0 komentářů
přidat komentář

Související články