Zájem o energetické štítky je mizivý, kupci je nevyžadují

Vložil
ČTK
05.03.2013 00:20
Praha

Praha - Zájem o průkazy energetické náročnosti budovy, takzvané energetické štítky, zůstává mizivý. Nevyžadují ho ani kupující, ani prodávající. Vyplývá to ze zkušeností velkých realitních kanceláří, které ČTK oslovila.
    
"Kupující prozatím nevyžadují pořízení energetického štítku na danou nemovitost. Někteří to považují za zbytečnost a vystačí si s vyúčtováním plynu a elektřiny z předchozích let, jiní na nich při koupi netrvají pouze proto, že mají strach, aby se poplatek za štítek nepromítl do konečné ceny za nemovitost," poznamenala mluvčí realitní kanceláře M&M reality Monika Buřičová a doplnila, že podle jejich statistik má v současné době o tyto štítky zájem pouhých 20 procent klientů.
     "Měsíčně prodáváme přes tisíc nemovitostí, z  toho jsme energetický štítek dosud zařídili pro necelé dvě stovky klientů. U  domů to zatím vypadá tak, že se obě strany mezi sebou domluví, že si všechny podklady předaly. Ve skutečnosti se štítky zatím nezabývají," generální ředitel realitní kanceláře M&M reality Miroslav Jonáš.
     Podobnou zkušenost mají také v Next Reality. "Ze strany kupujících o ně zájem není. Od prodávajících, kteří mají povinnost štítek vystavit, je zájem menší, než jsme předpokládali. Klienti to berou jako zbytečnou administrativní zátěž," prohlásila mluvčí Next Reality Soňa Puchmertlová s tím, že energetické štítky dodávají jen na rodinné domy. "U bytů se to nahrazuje vyúčtováním za energie," podotkla Puchmertlová.
     Podle ředitele právního oddělení Maxima Reality Jiřího Lemberky nemají štítky pro kupujícího žádný význam. "Kupující průkazy energetické náročnosti od prodávajících sami výslovně nevyžadují. Což je logické, neboť údaje o energetické třídě a roční spotřebě energie v kWh/m² uvedené v průkazu energetické náročnosti jim nic nevypoví o skutečných nákladech na energie nezbytných na provoz domu nebo bytu," tvrdí Lemberka, který tuto povinnost považuje spíš za administrativní a finanční zátěž. "Ochrannou a preventivní funkci, což bylo zřejmě účelem zákona, průkaz energetické náročnosti podle mého soudu s ohledem na jeho obsah neplní," myslí si Lemberka.
     Energetické štítky jsou od 1. ledna povinné pro všechny nové budovy či při přestavbách a prodejích bytů. Zajistit je mají stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků. V případě pronájmů částí budov má nová povinnost platit od roku 2016. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019, a to v termínech podle zákonem určené plochy.

Související články