Držitel Oscara architekt Karel Černý dostane Českého lva

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
28.02.2013 18:30
Praha

foto: ceskatelevize.cz
Praha - Filmový architekt a výtvarník Karel Černý, držitel Oscara za film Miloše Formana Amadeus z roku 1984, získá Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. Křišťálové sošky budou předávány na slavnostním večeru v sobotu 2. března v pražské Lucerně. ČTK to dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie.
    
Devadesátiletý Karel Černý pracoval na téměř stovce filmů, stovce televizních inscenací, 15 seriálech včetně Hříšných lidí města pražského a šesti desítkách krátkých snímků a reklam. S  Karlem Kachyňou se setkal u pěti filmů, v roce 1953 se s Karlem Zemanem podílel na mezinárodně ceněné trikové Cestě do pravěku. O deset let později se poznal s  Milošem Formanem a počínaje Černým Petrem spolupracoval na všech jeho filmech, natočených v tehdejším Československu.
     Když chtěl Forman dělat Amadea, oslovil ho znovu. Kvůli tomuto projektu se v Praze nákladně upravovaly interiéry historických budov. V roce 1985 se pak zúčastnil oscarového ceremoniálu. Měl pocit, že byl pozván jen formálně, ale nakonec to byl Amadeus, který získal osm prestižních sošek, z nichž jedna patřila právě jemu.
     V minulých letech byli Českým lvem za mimořádný přínos české kinematografii poctěni Josef Somr, Zdeněk Svěrák, režiséři František Vláčil, Jan Švankmajer, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Miloš Forman a Jiří Krejčík. Dále pak například kameraman Miroslav Ondříček, kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a herečky Stella Zázvorková a Jana Brejchová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články