Brněnský NPÚ povede po Kroupovi jeho exnáměstek Vácha

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
28.02.2013 18:10
Brno

Brno - Brněnský Národní památkový ústav (NPÚ) povede od příštího pátku Zdeněk Vácha. Do funkce se jej rozhodla jmenovat generální ředitelka ústavu Naděžda Goryczková na návrh výběrové komise. ČTK to dnes řekla Dita Roubíčková z vedení NPÚ. Vácha působil léta jako odborný náměstek brněnského ředitele ústavu a od loňského 20. listopadu byl pověřený jeho vedením, poté co Goryczková odvolala brněnského ředitele Petra Kroupu.
    
"Mým hlavním úkolem bude dokončit reorganizaci NPÚ v rámci brněnského územního pracoviště a konsolidovat jej po jistých turbulencích, které s ní byly spojeny," řekl dnes ČTK Vácha.
     V budoucnu chce zintenzivnit spolupráci mezi ústavem, radnicemi, krajem i veřejností. Žádné zásadní personální změny nepřipravuje, a to ani ve vztahu ke svému předchůdci Kroupovi.
     Ten po odvolání z funkce ředitele vede Centrum obnovy památek 20. století, které organizačně spadá pod brněnský NPÚ.
     Generální ředitelka sice Kroupu kritizovala za jeho údajná manažerská pochybení, zároveň upozorňovala, že patří k významným odborníkům. "O jeho odbornosti nemůže být nejmenších pochyb," uvedl ke Kroupovi nový ředitel jihomoravských památkářů.
     Předmětem sporu mezi Goryczkovou a Kroupou se stalo to, kde bude sídlit centrum pro správu moravských hradů a zámků. Kroupa prosazoval Brno, ale vybrána byla nakonec Kroměříž, a to podle návrhu generální ředitelky. Změny platí od 1. ledna, kdy se správa zámků v rámci NPÚ oddělila od klasické památkové péče.
     "Není sporu o tom, že pro Brno znamená to, že v  něm centrum není, oslabení prestiže. Na druhé straně ten manažerský tým, jenž nyní vede moravské hrady a zámky v Kroměříži, byl v době, kdy se o věci rozhodovalo, odborně zdatnější než v Brně," uvedl Vácha.
     Spor mezi Goryczkovou a kroupu řešila i ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN). Žádné stanovisko k němu ale dosud nedala. Kroupa výtky generální ředitelky odmítá. Přihlásil se do výběrového řízení na obsazení postu ředitele, z něhož byl odvolán, ale neuspěl v něm.
0 komentářů
přidat komentář

Související články