Golfové hřiště v pražském Klánovickém lese nevznikne

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
28.02.2013 17:55
Praha

Praha - Golfové hřiště v pražském Klánovickém lese nevznikne. Zastupitelé hlavního města dnes definitivně potvrdili vydání změny územního plánu, která vybudování hřiště brání. Kvůli výstavbě golfového hřiště se vedly dlouholeté spory. Proti golfu se postavila místní radnice i část místních obyvatel. Změnu územního plánu podpořili všichni přítomní zastupitelé napříč politickými stranami. Golfisté označili rozhodnutí za politicky motivovaný krok.
    
"Jedná se o poslední fázi změny. Pokud ji schválíme, propíše se do územního plánu. Věřím, že je to správně," řekl zastupitelům náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který změnu předkládal.
     Vedení klánovické radnice rozhodnutí uvítalo. Zastupitelům poděkoval právní zástupce Klánovic Petr Svoboda. "Chtěl bych vám poděkovat, že po osmi letech se návrh dostal až do této fáze," řekl Svoboda.
     "Chtěl bych pozvat všechny obyvatele Prahy, aby navštívili ten nádherný les. Je to velmi důležité, že les zůstane lesem. Nikdy jsme nechtěli zmařit podnikatelské aktivity, za les bojujeme už od roku 2005," řekl ČTK zastupitel Klánovic Giuseppe Maiello (SZ).
     S rozhodnutím nesouhlasí soukromý investor Forest Golf Club Klánovice (FGCK), který o  vybudování hřiště usiloval. Podle něj je rozhodnutí zastupitelstva ukončením nadějí široké veřejnosti na zlepšení podmínek pro sportovní a rekreační využití území. "Jde o bezprecedentní politický zásah do probíhajících správních řízení, jejichž zákonem předvídané řádné dokončení je tímto krokem zmařeno," uvedl v  prohlášení, které ČTK zaslala místopředsedkyně představenstva FGCK Monika Bažantová. Na stranu investora se postavila i Česká golfová federace.
     Schválená změna přemění většinu pozemků, které jsou dnes v územním plánu v lokalitě Klánovického lesa určeny pro oddech a umožňují i golfové hřiště, na les.
     O výstavbu golfového hřiště usiloval soukromý investor Forest Golf Club Klánovice. Projekt počítal s výstavbou devítijamkového hřiště, které by i s přilehlými stavbami zahrnovalo plochu zhruba 12,87 hektaru. Obyvatelům ale vadilo plánované kácení stromů, které by stavbě předcházelo. V minulosti kvůli tomu vypsali referendum, v němž většina hřiště odmítla.
     Golfisté už v  90. letech získali v Klánovicích povolení na osmnáctijamkové hřiště, kvůli nedostatku peněz ale nebylo vybudováno.
0 komentářů
přidat komentář

Související články