Ministerstvo odmítá kritiku novely stavebního zákona

Vložil
ČTK
27.02.2013 20:40
Praha

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) odmítá kritiku novely stavebního zákona, která podle stavebníků zkomplikovala stavební řízení a prodloužila schvalování stavby. MMR na svém webu uvedlo, že změnu zákona projednávala s odbornou veřejností dva roky.
    
"Hospodářská komora ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a další subjekty se účastnily pravidelných jednání, která na toto téma probíhala dva roky. Řada jejich návrhů byla akceptována. Jen výjimečně nebyly akceptovány ty návrhy, které by znamenaly kolizi s evropskou legislativou," píše MMR, podle něhož byly všechny připomínky vypořádány na společných jednáních.
     "Novelu stavebního zákona považujeme za nejlepší úpravu oblasti stavebního práva od roku 2001, kdy byla do českého právního řádu implementována směrnice EIA," tvrdí MMR.
     Stavebníci novele stavebního zákona vyčítají, že prodlužuje schvalování stavby a nedostatečně definuje pravomoci projektantů a investorů. Odborníci kritizují hlavně rozšíření účasti veřejnosti na další kolo schvalovacího procesu a prodloužení lhůty pro vyjádření úřadů až o dva měsíce.
     Novela stavebního zákona, která začala platit od 1. ledna letošního roku, měla zpřesnit a zjednodušit jednotlivé postupy, odstranit odchylky od správního řádu a snížit administrativní zátěž při plánování staveb. Praxe podle stavebníků ale ukázala, že se tak nestalo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články