V historickém centru Prahy vznikne nový luxusní hotel

Vložil
ČTK
27.02.2013 20:10
Praha

Praha - V historickém centru Prahy vznikne nový pětihvězdičkový hotel. Mezi ulicemi Železná, Celetná a Kamzíkova by se mohlo začít stavět na začátku příštího roku, projekt by měl být dokončen na podzim 2016. Budoucí hotel, jehož výstavba přijde investora na dvě miliardy korun, nabídne 120 luxusních pokojů, restauraci a konferenční prostory. ČTK to dnes sdělil David Halfi, ředitel společnosti Akroterion, která projekt připravuje.
    
Památkáři projektu nebrání, je ale podle nich nutné dořešit sporné otázky, aby stavba nenarušila historické hodnoty lokality. S výstavbou souhlasí i magistrát.
     Hotelový komplex má vzniknout na místě historického domu U  Sixtů a na přilehlých parcelách. Developer v současné době zpracovává dokumentaci pro změnu stavebního povolení. "Současné stavební povolení zahrnuje šest objektů, změna stavebního povolení je na další dvě budovy," uvedl Halfi. Celkově se tak přestavba dotkne osmi historických domů, z nich čtyři vlastní společnost Bucentauro Trade a čtyři má developer v pronájmu od hlavního města, a to až do roku 2081.
     Jednání o rozšíření na další památkově chráněné objekty potvrdil ČTK i Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.
     Areál u Staroměstského náměstí byl zčásti rekonstruován v 90. letech. Domy jsou dnes většinou vystěhované, provizorně zajištěné, využívají se jen některé přízemí pro obchody. "Tento stav je neutěšený, určitě to objektu neslouží a v tomto stavu neslouží ani centru města. Proto podporujeme a vítáme, že se věci daly do pohybu," uvedl Šefců.
     Designe hotelu, který by měl mít 16.000 metrů čtverečních, je dílem ateliéru MS Architekti, kteří stojí například za Grand Hotelem Bohemia nebo Hotelem Mejstřík. Interiér navrhl architekt Jacques Garcia, který se podílel třeba na návrzích pařížských hotelů Hilton Arc de Triumph a Le Fouquet's Barriere.
     Podle památkářů bude nutné zachovat například románské nebo gotické konstrukce. "Například v domě U  Sixtů je v suterénu románská síň a jasné gotické konstrukce. To by se mělo zrestaurovat a nějakou vhodnou formou zpřístupnit," uvedl Šefců.
     Projekt podporuje i magistrát. "Hlavní město uvítalo, že po dlouhých jednáních přistoupila společnost Akroterion na podmínky a rozhodla se realizovat rozsáhlou rekonstrukci," řekla ČTK mluvčí magistrátu Tereza Králová. Jednou z podmínek bylo uzavření zástavní smlouvy. "Tato zástava je určena na smluvní pokuty ve výši 20 milionů korun při nedodržení smluvních podmínek společností Akroterion," vysvětlila mluvčí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články