Frank Gehry zítra oslaví 84. narozeniny

Vložil
ČTK
27.02.2013 13:40
Frank Owen Gehry

Toronto/Praha - Jeho rozvlněné stavby, mnohdy připomínající sochy, dnes patří ke skvostům světové architektury. Domy Američana Franka Gehryho představují všude turistické atrakce. Do statičnosti architektury toužil vnést pohyb. Ve čtvrtek 28. února mu bude 84 let.
    
Gehryho rukopis nese i  pražský Tančící dům na Rašínově nábřeží, kde se architekti nechali volně inspirovat fasádami okolních domů, vesměs secesních a s věžičkami. Udělali skleněnou věž a uprostřed ji zúžili, až začala připomínat ženské tělo.
     K nejznámějším Gehryho dílům patří koncertní hala Walta Disneyeho v Los Angeles, která se tyčí v centru města jako obrovitý železný květ. Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau zase připomíná vesmírný koráb ze vzdálené galaxie. Jeho konstrukce z vápence, skla a kovu je pokrytá panely z titanového plechu. A zvláštně tvarovaný želatinový dortík zase připomíná Gehryho dům v americkém Seattlu s názvem Experience Music a s modrými, červenými, stříbrnými a blyštivými stěnami, které se vlní jako záclony ve větru a nepoznají pravý úhel.
     Gehry se narodil 28. února 1929 jako Ephraim Owen Goldberg, v dědečkově torontském železářství zkoumal vnitřnosti rozbitých opékačů topinek a hodin, z  náhradních dílů stavěl pohádková města. Otci obchody nešly, tak se vypravili do Los Angeles. Gehry tam přes den po domech instaloval prefabrikátové jídelní kouty a po večerech studoval architekturu na Jihokalifornské univerzitě.
     Někdejší vášnivý hokejista a obdivovatel Jaromíra Jágra působil i v oblasti papírového designu a svým židlím z vlnité lepenky dal názvy jako Krosček, Vysoká hůl či Power Play.
0 komentářů
přidat komentář