Kolín otevřel městskou galerii podle návrhu Davida Vávry

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
26.02.2013 22:40
Kolín

Kolín - Respekt k původní architektuře Jindřicha Freiwalda, kterou "oprašoval jemným kartáčkem". Tak charakterizoval architekt a herec David Vávra, jak dospěl k návrhu městské galerie, kterou dnes otevřeli v kolínském divadle. Zrekonstruované prostory někdejší herecké zkušebny nabídly prvním návštěvníkům průřez tvorbou impresionistického krajináře a kolínského rodáka Václava Radimského.
    
Známý pražský architekt Freiwald je podepsán pod řadou kolínských budov včetně divadla. Vávra usiloval o to, aby jeho zásah nebyl vidět a aby Freiwaldovu ideu světelné spirituální galerie nerušil. "Nejtěžší bylo se nepředvádět. Sloužit. Největší nepřítel architekta je nápad," řekl Vávra novinářům o své dvouměsíční práci na projektu. "Vzhledem k tomu, že se s Davidem známe léta, tak to se podepsalo na naší spolupráci, která byla velice snadná. My se strašně rychle domluvíme," popsal vztah investora a architekta ředitel divadla Luboš Růžička.
     Vávra, kterého zná většina lidí z prostředí divadla Sklep, filmů a televize, má jako architekt široký záběr - od interiérů restaurací a barů přes novostavby rodinných domů až po přestavby rozsáhlejších objektů. V poslední době projektoval například dosud neuskutečněnou rekonstrukci kladenského divadla a je podepsán i pod studií plánované přestavby kutnohorského pivovaru, který opustila společnost Heineken. Na projekt ale zatím nejsou prostředky. "Jenom jsem vyslal inspirativní šíp a čekám, jestli s ním někdo zamává," uvedl Vávra ke svým aktivitám v Kutné Hoře.
     Vybudování kolínské galerie si vyžádalo 3,5 milionu korun, na nákladech se podílely divadlo i město. Podle Růžičky Freiwald prostory dnešní galerie nazýval výstavní síní. "Protože galerie v pravém slova smyslu to není, jelikož nemá sbírkotvornou činnost," poznamenal.
     Návštěvníci si mohou až do 23. června prohlédnout výstavu 35 obrazů Radimského, který byl žákem slavného francouzského malíře Clauda Moneta. Kurátor měl objednáno 40 děl, ale všechno se nevešlo. "Radimský potřebuje trochu odstup, potřebuje svůj prostor, takže se to situovalo jen do stávajících zdí," vysvětlil Růžička.
     Prostor lze ale podle něj snadno rozčlenit pomocí mobilních panelů. "Určitě počítáme s tím, že další autor bude vystavovat na daleko větší ploše," uvedl ředitel. Na Radimského výstavu Melancholie podle něj v září naváže expozice děl současného autora Josefa Achrera.
     Kolínské divadlo hodlá koncem září otevřít i divadelní klub, který by nabídl zázemí pro herce i diváky. Práce na přestavbě suterénu si vyžádají kolem 12 milionů korun. "Bude to jedno velké centrum pro všechny, kteří přijdou do divadla," poznamenal Růžička.
0 komentářů
přidat komentář

Související články