Novela stavebního zákona prý prodlužuje schvalování staveb

Vložil
ČTK
26.02.2013 20:10
Praha

Praha - Novela stavebního zákona platná od letošního roku podle stavebníků prodlužuje schvalování stavby a nedostatečně definuje pravomoci projektantů a investorů. Odborníci kritizují hlavně rozšíření účasti veřejnosti na další kolo schvalovacího procesu a prodloužení lhůty pro vyjádření úřadů až o dva měsíce.

    "Novela stavebního zákona dopadá zejména na stavebníky. Pro ně je komplikací rozšíření účasti takzvané dotčené veřejnosti, která je známá svým obstrukčním jednáním při povolování staveb. Doba přípravy stavby se tak může neúměrně prodloužit, u dopravních staveb až na deset let," zdůraznil hlavní nedostatek novely prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR.
    Vladimír Svoboda ze společnosti Interplan-CZ, která patří mezi specialisty v oblasti projektové a inženýrské přípravy staveb, také upozorňuje na problematické prodloužení vyjadřovacích lhůt. "Za nejproblematičtější oblasti považujeme prodloužení lhůty pro vyjádření úřadů až o 60 dní. Dojde tak k ještě většímu zpomalení již tak zdlouhavého schvalovacího procesu. Tyto obstrukce mají negativní dopad na zmírňování recese ve stavebnictví," tvrdí Svoboda, podle kterého nová zákonná úprava v praxi způsobuje jen zmatky a problémy.
    S těmi se musí potýkat stavební dozor, u nějž nejsou jasně stanoveny jeho pravomoci. Podle Pavla Křečka z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě totiž novela stavebního zákona nijak neustanovila definice technického dozoru investora a autorského dozoru projektanta. "Zároveň opomenula stanovit rozsah jejich působností. To samozřejmě ztěžuje využitelnost novely v praxi. Obě činnosti navíc mohou významně ovlivnit veřejné zájmy ve výstavbě. Jedná se především o ochranu života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce," upozornil Křeček.
    Novela stavebního zákona, která začala platit od 1. ledna letošního roku, měla zpřesnit a zjednodušit jednotlivé postupy, odstranit odchylky od správního řádu a snížit administrativní zátěž při plánování staveb. Praxe podle stavebníků ale ukázala, že se tak nestalo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články