Moravská Třebová připravuje novou turistickou atrakci

Vložil
ČTK
23.02.2013 12:55
Markéta Veselá
maura

Moravská Třebová (Svitavsku) - Moravskou Třebovou na Svitavsku od května zviditelní nová turistická atrakce. Město slavnostně představí Cestu od renesance k baroku. Stezka spojí historické objekty s novou architekturou. S  přispěním evropských dotací projekt vyšel na 38 milionů korun. ČTK to řekl vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.
    
"Projekt zatraktivní zámek a zámecký areál, renesanční a barokní památky. Zlepší možnost relaxace obyvatel a návštěvníků města," řekl Netolický.
     Celý projekt, který město veřejnosti představí 11. května, zahrnuje opravu stezek, obnovu dvou kaplí na křížové cestě. Obnovené jsou Schody mrtvých pro živé, lapidárium, rekonstruovalo se nádvoří a zámecké zahrady včetně pokrytí hradeb. Restaurovaly se arkády na zámku, portál Schodiště mrtvých pro živé, náhrobky a malby lapidária a sousoší Kalvárie.
     Vedle parkoviště u zámku stojí betonová Brána času od architektky Markéty Veselé. Vnitřní prostor brány tvoří časová osa významných dat v historii města. Skulptura je složena z 11 betonových čtvercových dílů řazených za sebou s  vchodem uprostřed. Ve tmě brána, která je vysoká více než pět metrů, svítí.
     "Někomu se to velmi líbí, někdo to nepobírá. Někdo tomu říká radiátor, který v noci svítí. Nenechává to lidi chladné, s tím jsme spokojení. Betonová žebra bylo složité vyrobit a složité usadit. Konstrukce je poměrně subtilní, několik měsíců jsme to řešili," řekl Netolický.
     Cestu od baroka k  renesanci doplní informační kiosky, tři elektronické a pět mechanických. Město zároveň připravuje 3D digitální model stezky, animované spoty a naučnou publikaci. Stavební práce, restaurování i osazení brány už skončilo. Radnici zbývá práce na propagaci.
     "Celková částka projektu bude ve výši cca 38 milionů korun, z toho dotace bude ve výši až 92,5 procenta. Předpoklad, který vycházel z projektové dokumentace, byl 52 milionů korun," uvedl Netolický.
     Projekt městu přinesl i archeologické nálezy. Archeologové zjistili, jaký byl původní půdorys vyhořelého boskovského hradu, na jehož místě vznikl renesanční zámek. Sondy objevily i drobnější novověké artefakty.
0 komentářů
přidat komentář