Oprava Mánesa stojí, nadace ale slibuje, že ji stihne

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
22.02.2013 18:00
Praha

Praha - Rekonstrukce Mánesa, která měla skončit letos v červnu, už několik týdnů nepokračuje. Důvodem je nedostatek peněz a z něj plynoucí spory ve správní radě Nadace českého výtvarného umění, které významná památka moderní architektury patří. Tři členové rady byli odvoláni, proti čemuž se brání žalobou. Nový předseda správní rady Petr Siegl ale ČTK řekl, že nadace jedná o  půjčce s bankami a rekonstrukce by měla být dokončena podle plánu, respektive s  přibližně tříměsíční prodlevou.
    
Dlouho chystaná oprava Mánesa začala loni, stát má přibližně 150 milionů, ze třetiny ji nadace plánovala hradit ze svých zdrojů. Další peníze sháněla u sponzorů a také z evropských zdrojů. Před třemi lety nadace jednala s tehdejším generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem o sponzorském daru 100 milionů.
     Správní rada nadace se však s Romanem nedohodla, neboť požadoval většinu ve správní radě. Jako Romanův člověk do ní tehdy nastoupil Milan Bufka, v té době ředitel Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Když z dohody s Romanem sešlo, vyzvala správní rada Bufku k odstoupení, on tak ale neučinil.
     Nadace si nakonec chtěla vzít půjčku u banky a jako záruka měla sloužit budova Mánesa. To ale zákon neumožňuje. A kvůli údajnému porušení zákona, statutu i etického kodexu nadace při sjednávání úvěru správní rada nadace odvolala v listopadu své vedení. Skončil předseda rady Martin Pavala, místopředseda Petr Hejma a člen rady Ivan Prokop. Na jejich místa byli hned kooptováni bývalý kurátor GHMP Karel Srp, který se podle Pavaly stará o  Romanovu sbírku umění, a restaurátor Národní galerie Petr Kuthan. Post předsedy správní rady převzal výtvarník Petr Siegl.
     "Naše odvolání zásadně zpochybnilo důvěryhodnost nadace v očích banky a jednání nové správní rady o  úvěru byla neúspěšná. Nová správní rada se rovněž dodnes nebyla schopna domluvit se Skanskou, takže té nezbylo nic jiného než rekonstrukci pozastavit," řekl ČTK Pavala. Odvolání podle Pavaly přišlo bezdůvodně a v době, kdy úvěr už byl ve spolupráci s právníky připraven.
     Možností, jak ručit Mánesem, podle něj bylo dočasné vyjmutí z nadačního jmění. Plánovalo se převedení Mánesa na společnost Apella fine arts, kterou v roce 2009 založila nadace a v jejíchž orgánech od loňského prosince sedí členové její současné správní rady. Od 1. ledna 2014 bude platit nový nadační zákon, který již umožní ručení majetkem nadace; tehdy se měl Mánes vrátit.
     Odvolaní členové správní rady říkají, že ředitelka a právnička nadace věděly, že nadace ze zákona nemůže úvěr zaručit svým majetkem. Ředitelka nadace odkazuje na správní radu. Její předseda říká, že shánění peněz je "živá věc" a věří, že stavba bude záhy pokračovat. Vyjádření Milana Bufky se ČTK nepodařilo získat, ve středu ale řekl v Českém rozhlase, že kromě jednání s bankami se bude nadace také snažit oslovit Prahu, zda by do projektu nechtěla vstoupit. Odvolaní členové správní rady podle něj zahájili rekonstrukci bez toho, aby měli zajištěno její finanční krytí. To ale dotčení popírají a také Skanska uvádí, že v době zahájení rekonstrukce neshledávala financování stavby jako rizikové.
0 komentářů
přidat komentář

Související články