Sportovní halu v Č.Budějovicích navrhne Atelier 8000

Vložil
ČTK
21.02.2013 13:10
České Budějovice

A8000 s.r.o.

České Budějovice - V Českých Budějovicích se příští rok může začít stavět Centrum halových sportů. Sloužit bude především extraligovým volejbalistům Jihostroje. Radní dnes zveřejnili vítěze architektonické soutěže. Stal se jím renomovaný Ateliér 8000, který v Č. Budějovicích postavil třeba obchodní centrum Merkury s autobusovým nádražím na střeše. Do dvoukolové soutěže se přihlásilo 51 kolektivů, vítězný návrh byl nejen architektonicky nejzdařilejší, ale byl i nejlevnější, řekl novinářům předseda komise Miloš Kopřiva.
    
Orientační cena navržené stavby prověřená porotou je 422 milionů korun s DPH. Centrum se bude stavět etapovitě z rozpočtu radnice. Peníze na dlouho plánovanou stavbu chce radnice získat i prodejem nemovitostí, třeba pozemků v někdejším vojenském areálu ve Čtyřech Dvorech, uvedl primátor Juraj Thoma (OPB).
     Vítězný návrh se skládá ze tří celků. V kruhovém objektu je umístěn kotel pro 3000 diváků. Dominantní prostor je zastřešen kopulí vytvořenou dřevěnými nosníky posazenými na železobetonovou konstrukci a opěrnými pilíři. "Hlavní vchod soliterní stavby v parku bude od řeky. K hlavní hale bude přičleněna tréninková hala a do vzduchu prvního podlaží je vysazen aletický koridor," popsal Kopřiva.
     Stávající Sportovní hala stojící v lokalitě Dlouhá louka nevyhovuje mezinárodním parametrům, nepojme ani všechny diváky, kteří chodí fandit několikanásobnému mistru republiky. Její malá kapacita v  činnosti omezuje i další sportovní oddíly, které v ní mají své zázemí.
     Následovat teď bude jednání s vítězi architektonické soutěže. Dohadovat se bude harmonogram projekční a stavební přípravy a také finální cena. Stavba by měla být hotová asi za rok.
     Moderní sportovní centrum má sloužit vrcholovému, výkonnostnímu i rekreačnímu sportu a také pořádání společenských akcí s vysokou diváckou návštěvností. S halou se počítá ve schváleném střednědobém investičním plánu města a také v návrhu rozpočtu pro příští rok.
     Stávající Sportovní halu chtělo město nejdříve rekonstruovat, nyní se radní rozhodli pro její zbourání a vybudování nového halového centra. Volejbalisté mezitím budou muset jezdit hrát do sousedním měst. V nynější hale je kromě palubovky pro míčové hry i atletický koridor a herna pro stolní tenis.
0 komentářů
přidat komentář

Související články