Investor obřího domu v Plzni projekt zmenší,chce stanovisko města

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
20.02.2013 20:00
Plzeň

Plzeň - Amádeus Plzeň, investor kontroverzního obřího domu v centru Plzně, který odmítlo lednové referendum, má připravenou menší variantu své multifunkční stavby. Vznikla by jen na jeho pozemcích a nepotřebovala by okrajové plochy patřící městu, jejichž pronájem radnice 30. června vypoví. Náhradní variantu je investor připraven předložit do územního řízení do několika týdnů. Požaduje ale od města rychlé stanovisko k úpravám. Uvádí to dopis developerské firmy Amádeus, který zaslal dnes plzeňské radnici právní zástupce investora Jan Petřík a poskytl ho ČTK.

    "Jde o shodný koncept, který musí zahrnovat kvůli ekonomické návratnosti v převažující míře obchody a dále kombinaci služeb, sportu, kanceláří, kultury a volného času," uvedl. Původně zvažované byty jsou podle Petříka utopií, protože jejich cena by byla v porovnání s místním tržním průměrem zhruba o 30 procent vyšší. "Zcela necháváme stranou 'nápady' typu akvapark, rockové kluby a kongresový sál," dodal.
    Podle zmocněnce referenda Martina Marka město musí v souladu s výsledky referenda všemožně bránit i zmenšené stavbě na místě zbouraného domu kultury, i když investor na svém pozemku stavět může. Okolních ploch už se referendum netýká. "Výsledky referenda nelze úpravou projektu obejít," řekl. Otevřený dopis od Amádea dostali všichni zastupitelé; současný stav kauzy se má probírat na jejich čtvrtečním jednání při zprávě primátora. Vedení města zatím odmítá komentovat možné úpravy projektu a nejdříve, do poloviny března, si nechá zanalyzovat možné kroky právní kanceláří Mareš Partners, s níž dnes podepsalo smlouvu.
    Aktivistům se nelíbí liknavost radnice, která podle Marka od referenda 12. ledna "neudělala skoro nic", přitom ji zavázalo učinit všechny kroky, které by stavbě zabránily, bezodkladně. "Vyzveme je, aby neporušovaly výsledek referenda," uvedl. Město musí podle Marka do 7. března dát své negativní stanovisko v územním řízení. Nemůže čekat se svými kroky až do konce března, jak se v lednu usnesli zastupitelé. Aktivisté tuto otázku zvednou na čtvrtečním zastupitelstvu.
    Krajský soud dnes podle serveru iDnes.cz zamítl žalobu zpochybňující referendum. Podali ji čtyři Plzeňané, která zastupoval právě Petřík. Tvrdili, že otázka v referendu byla příliš obecná a že bylo ovlivněno zveřejněním průběžných údajů o účasti.
    Petřík v dopise uvedl, že pro Amádeus je stavba Corso/Americká za 2,5 miliardy korun "jedním z klíčových projektů". Jeho příprava trvala deset let a investor, za nímž stojí zahraniční banky, už do něj vložil přes 330 milionů Kč a 60 milionů plánuje vydat letos. Píše, že investorovi se značným úsilím podařilo scelit 2,5 hektaru soukromého pozemku. "Do té doby bylo toto místo nechvalně známé asijskou tržnicí, neoficiálním parkovištěm a rozporně vnímanou stavbou kulturního domu Inwest, jehož aktivita skomírala a ocitl se na pokraji bankrotu," uvedl Amádeus v dopise.
    Investor údajně udělal na žádost města za dva roky minimálně deset úprav projektu, čímž mu vzrostly náklady o 200 milionů Kč, hlavně kvůli doplnění obchodního bulváru a sportovní části. Amádeus v dopise připomněl, že by vytvořil v objektu téměř tisícovku pracovních míst, že by si ze zakázky ukrojily nadpoloviční většinu místní stavební firmy a že chce projekt propojit s poliklinikou a klubem FC Viktoria.
    Dříve vstřícný přístup města k projektu změnilo referendum z poloviny ledna, v němž 26,6 procenta voličů v Plzni stavbu odmítlo. Poté radnice řekla, že s investorem rozváže nájemní smlouvu na okrajové pozemky a že její stanovisko v územním řízením bude negativní. Investor připomněl, že až v závěru přípravy dokumentace přijalo město regulační podmínky dotčeného území, které ale podle Petříka nejsou právně závazné jako územní nebo regulační plán, ale Amádeus je "v zásadě splnil". Nyní chce město sestavit nové, které stavbu znemožní. "Soukromý projekt se soukromou investicí kolem 2,5 miliardy Kč nelze připravovat jako politický nebo aktivistický, ani jej měnit v návaznosti na aktuální politickou náladu nebo v realizaci vyčkávat dalších pár let," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články