Lávka pro pěší spojí starý a nový Barrandov

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
03.05.2006 17:10
Praha

Praha - Rušnou ulici K Barrandovu v Praze 5 překlene nová lávka pro pěší. Bezbariérová lávka neobvyklého tvaru povede od stejnojmenné tramvajové zastávky k ulici Slavínského a propojí starý a nový Barrandov. Nabídne nejkratší spojení mezi zastávkou a částí sídliště směrem k Barrandovským ateliérům. Chodcům zajistí bezpečnou cestu k tramvaji a cyklistům zkrátí cestu do Chuchelského háje.

Poprvé se lidé po lávce projdou 31. května. Stavba vyjde na více než 35 milionů korun, jež zaplatí pátá městská část jako investor, řekl dnes novinářům starosta Milan Jančík.
"Vznikne tu velmi hodnotné urbanistické dílo, které si zaslouží pozornost. Náklady nejsou malé, ale myslím si, že bezpečnost, prevence nehod a zlepšení komfortu, které lávka obyvatelům zajistí, za ty peníze stojí," prohlásil.
Ocelová lávka ve tvaru ležatého písmene S má vyhovovat pěším, cyklistům i vozíčkářům. Navrhl ji architekt Patrik Kotas, který projektoval tramvajovou trať na Barrandov. Ojedinělá ocelová konstrukce bude zavěšena na dvou pilířích umístěných mimo komunikaci. "Podobná lávka nebyla dosud postavena," řekl hlavní inženýr projektu Petr Ryboň.
Výstavba lávky je připravena tak, aby co nejméně omezila provoz na hojně využívané ulici K Barrnadovu. Až se ale bude pokládat na pilíře, bude nutné na jeden den provoz úplně zastavit. Patrně to bude v sobotu 13. května, definitivně rozhodne magistrát, řekl starosta.
Lávka byla původně součástí projektu nové tramvajové trati, ale později z něj vypadla. Obyvatelé si stěžovali, že je velmi obtížné bezpečně přejít rušnou komunikaci. Na blízké křižovatce ulic K Barrandovu a Lamačova se stalo několik nehod. Proto se radnice Prahy 5 rozhodla, že lávku postaví sama.
0 komentářů
přidat komentář