Umění dívat se - vizuální kultura v soudobé společnosti

Nechte do vašeho života vstoupit umění a uvidíte, co se bude dít …

Zdroj
Eva Reitspiesová / Západočeská galerie v Plzni
Vložil
Tisková zpráva
14.02.2013 20:15
Západočeská galerie v Plzni Vás srdečně zve na úvodní přednášku z nového přednáškového cyklu

Umění dívat se /

vizuální kultura v soudobé společnosti

Dotyky gestaltu

Přednáší PhDr. Jaromír Murgaš, CSc. (*1958, vystudoval na Filozofické fakultě UK v Praze, nyní je zástupcem vedoucího katedry filozofie FF ZČU).
Anotace: Gestaltový přístup v psychologii a potom v psychoterapii umožnil uvědomit si některé rysy našeho vnímání, poznání i uvědomování, s nimiž se setkáváme i prostřednictvím toho, co nás oslovuje v umění. Gestaltový přístup v psychoterapii probouzí umění žít jinými i podobnými způsoby jako různé formy umění. Přednáška nabídne posluchačům uvedení ke gestalt přístupu zejména v tomto zaměření a na konkrétních příkladech.
19. 2. 2013 od 19 hodin (začátek výjimečně o hodinu později, další přednášky proběhnou vždy od 18 hodin)
Místo konání: Přednáškový sál Západočeské galerie v Plzni, Pražská 13
 
Cyklus připravilo občanské sdružení JOHAN ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni za podpory města Plzně a společnosti Plzeň 2015.
Další termíny přednášek: 19. 3., 16. 4., 21. 5. a 18. 6. 2013 (vždy v úterý od 18 hodin).
Jak existují umělecká díla?
V čem spočívá hodnota umění?
Jak se lidské myšlení zrcadlí v dílech výtvarného umění a jak umění ovlivňuje naše vnímání a myšlení?

Mezioborový pohled na téma vizuální kultury se snaží přinést podněty nejen z oblasti tradičních dějin umění, ale také filosofie, sociologie, psychologie, teorií vidění a vnímání…
Přednášky jsou zaměřeny na hledání role umění v soudobé společnosti, vztahů mezi stereotypy ve vysoké i masové vizuální kultuře, proměn interpretačního rámce výtvarného díla.
Zabývají se nejen umělci a jejich díly, ale i účastníky a zprostředkováním současného umění. Jsou určené všem, které jejich zkušenost s uměním - v kterémkoli jeho druhu, žánru či médiu - někdy přivedla k myšlenkám přesahujícím jednotlivé dílo.
 
19. 3. 2013 od 18 hodin
Název: Fiat lux et cerevisia. Mýtus stvoření v komerční reprezentaci
Přednáší PhDr. Václav Hájek, Ph.D. (*1974, vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě UK v Praze a přednáší na Fakultě humanitních studií UK a Fakultě výtvarných umění VUT v Brně).
Anotace: Východiskem přednášky bude analýza kontextů nového papírového tácku Plzeňského Prazdroje, který referuje o „zrození světa“ této značky. Komerční reprezentace často pojímá daný produkt nebo korporaci jako určitý typ komplexního kosmu, jehož počátek se opakuje v rituálním aktu konzumu. Tento akt znamená též uctívání a kvazi-náboženské prožívání daného samostatného „vesmíru“. Komerce buduje specifické „fikční světy“, v nichž se archaickým způsobem mísí profánní a sakrální sféra. Moment stvoření, dynamiky a progresu je označen třeba motivem aury, vyzařování, prvotním aktem prosvětlení prázdna, které organizuje chaos a klestí pustinu předcházející zrození značky. Podobně se stvoření nového světa stalo nosným poselstvím ve znělkách filmových produkčních firem nebo v reprezentacích některých farmaceutických společností. Motivy světla a expanze s jejich rozvětvenou ikonografií nás zvou do nových prostor komerčních vizí, jejichž horizontem je „nebeský Jeruzalém“ popř. pozemská utopie typu Campanellova Slunečního státu.
 
Mezi dalšími přednášejícími přivítáme Mgr. Yvonu Ferencovou, Ph.D. (*1962), kurátorku a vedoucí oddělení moderního a současného umění Moravské galerie v Brně, Mgr. Ladu Hubatovou-Vackovou, Ph.D. (*1969), která přednáší dějiny moderního umění a designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Mgr. Michaelu Fišerovou, Ph.D., přednášející na Fakultě humanitních studií UK v Praze.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář