Praha 6 se vrátí k diskusi o sporné stavbě na Vítězném náměstí

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
14.02.2013 19:45
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy 6 se v pátek na návrh opozice vrátí k diskusi o sporné zástavbě lukrativního pozemku na Vítězném náměstí. Opozice chce znovu jednat o budoucí podobě a funkci budovy, která má na obecním pozemku vyrůst. Návrhy se jí ale pravděpodobně prosadit nepodaří, patrně pro ně nenajde dostatečnou podporu. Vedení radnice, stejně jako investor, totiž výtky vytrvale odmítají.

    Návrh polyfunkční budovy Line, jejíž stavba se mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou plánuje už řadu let, budí silné emoce. Část odborné a laické veřejnosti projekt hájí, část jej odmítá. Vznikly kvůli tomu i petice.
    Opoziční zastupitelé za TOP 09, zelené a komunisty se na pátečním jednání pokusí prosadit, aby městská část ustoupila od změny územního plánu týkající se tohoto pozemku. Změna by totiž podle nich z investora sejmula povinnost částečně zachovat veřejnou funkci budovy. Navíc žádají dodržení stanovených regulací ohledně výšky a objemu stavby, které prý projekt nerespektuje.
    Koalice v čele se starostkou Marií Kousalíkovou (ODS) ale s argumenty nesouhlasí a projekt vytrvale hájí. Shodně s investorem tvrdí, že dvě patra administrativní budovy budou sloužit veřejnosti, vzniknou zde mimo jiné restaurace a obchody. Projekt prý zároveň odpovídá platné regulační studii.
    Původní plány z 90. let počítaly s tím, že v souladu s územním plánem vyroste na pozemku nové sídlo radnice. Praha 6 ale nakonec od záměru ustoupila, rozhodla se pro rekonstrukci současného sídla a ve spolupráci se společností PPF Real Estate pro stavbu komerční budovy. Před dvěma lety se ale z finančních důvodů podílu na projektu vzdala.
    Podle kritiků tak rezignovala na možnost rozhodovat o tom, co nakonec na Vítězném náměstí vyroste. "Městská část se hlasy ODS a ČSSD zřekla možnosti ovlivnit architektonickou podobu budovy a její využití," tvrdí zelení. Starostka v rozhovoru s ČTK připustila, že projekt, který vzešel z architektonické soutěže, odborná pracovní skupina nedoporučila. "Jestli ale bylo něco diskutováno s veřejností, pak to byl tento pozemek," doplnila.
    Společnost PPF Real Estate chce začít stavět příští rok, budova by měla být dokončena v roce 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články