Po práci archeologů začne stavba na nejdražším pozemku v Praze

Vložil
ČTK
14.02.2013 19:25
znameniiii ARCHITEKTI

Praha 14. února (ČTK) - V poslední proluce ve středu pražské památkové rezervace se brzy začne stavět hotel. Na pozemku na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice se ale nejprve uskuteční rozsáhlý archeologický průzkum, který začne po podpisu dohody mezi archeology a investorem. "Předběžně zahájení záchranného výzkumu odhaduji na jarní měsíce tohoto roku, tedy duben až červen, výzkum by mohl trvat přibližně sedm měsíců," sdělil ČTK vedoucí pražských archeologů z Národního památkového ústavu (NPÚ) Jaroslav Podliska.
    Vzhledem k výsledkům předběžného průzkumu z loňského podzimu i výzkumu z roku 2007 očekávají odborníci významné nálezy. Na pozemku se nyní provádějí přípravy, podle zástupce stavební firmy se dokončuje bourání těch částí budov, které byly v projektu určeny k demolici.
    Pozemek v roce 2005 prodal magistrát zřejmě za rekordní cenu 234.700 korun za metr čtvereční, celkem za téměř 184 milionů korun. Majitel parcely vlastní i sousední památkově chráněný barokní palác a do stavby podle projektu ateliéru Znamení čtyř plánuje investovat miliardu korun.
    Architekt Martin Tycar ČTK řekl, že investor pravděpodobně nebude měnit podobu projektu, který ateliér navrhl v roce 2008. "Stavební povolení bylo vydáno na tento projekt, pokud by v něm byly nějaké změny, museli bychom je řešit," uvedl.
    Společnost Dittrich, která pozemek od města koupila, nenašla pro stavbu investora. Barokní palác i s prolukou využívanou jako parkoviště byly zastaveny ve prospěch PPF banky, loni šly do dražby s vyvolávací cenou 227,5 milionu korun. Do projektu před časem vstoupil nový investor Petr Němec, někdejší zakladatel farmaceutické společnosti PharmaSwiss. Jeho zástupce Mirek Deneš ČTK sdělil, že investor nyní jedná s několika hotelovými řetězci, které by mohly hotel po jeho dokončení provozovat.
    Projekt už má několik let stavební povolení, tedy i souhlas pražských památkářů. Kritizoval ho Klub za starou Prahu. Podle něj je průčelí do Národní třídy objemově předimenzované a architektonicky nepříliš invenční a stavba si vyžádá "brutální zásah" do struktury Schönkirchovského paláce, který s prolukou sousedí.
    V Národním památkovém ústavu se o podobě stavby diskutuje od roku 2002. "Diskuse nebyla vedena zásadně konfrontačním stylem. Zmíněný pozemek je stavební parcela a nikdy nebyla ze strany památkové péče zpochybňována legitimita jeho zastavění," řekl ČTK Ondřej Šefců z NPÚ. Podstatnější výhrady památkáři měli k rozsahu demolic v zadních traktech domu v Mikulandské, část požadavků podle něj investor respektoval.
    Cenný historický objekt středověkého původu byl podle NPÚ poškozen novodobými zásahy na uliční fasádě, dvorním křídle i v interiérech. Rekonstrukce má podle NPÚ tyto změny v barokní podobě domu napravit, projekt zachová i původní urbanistický koncept včetně otevřeného prostoru dvora.
0 komentářů
přidat komentář

Související články