Vydejte se ke kořenům přirozeného bydlení

Vložil
Pavlína Drbálková
14.02.2013 10:25
AGROP NOVA a.s. (NOVATOP)

Pokud jste loni zavítali na pražský veletrh Dřevostavby 2012, možná si vybavíte atypickou expozici v podobě osm metrů vysokého stromu. Třípodlažní dřevěná expozice NOVATOP inscenovala příběh stromu, který vyrostl v lese, putoval k energeticky šetrnému zpracování a nakonec do stěn obydlí, v němž se prolnul s příběhy jeho obyvatel.

Fakt, že se panely NOVATOP vyrábí z masivního dřeva, se potvrdí i na letošním ročníku Dřevostaveb 2013. Ten na Výstavišti v Praze-Holešovicích proběhne od 21. do 24. února. Expozice NOVATOP nabídne návštěvníkům skutečný kus přírody — s živými stromy z lesa, špalky místo židlí a unikátní dřevěnou jeskyní.



NOVATOP je úspěšným příkladem, že moderní technologie mohou fungovat v dokonalém souladu s přirozeným životním stylem a šetrností vůči přírodě. Přesvědčte se o tom, až vás z lákadel Dřevostaveb 2013 začnou bolet uši a vy zatoužíte po něčem opravdovém.

Tým NOVATOP se na vás těší v expozici S15 ve středové hale.

Projekt dřevěné jeskyně, který bude součástí expozice, realizoval Marek Pavlas v rámci postgraduálního studia Fakulty architektury ČVUT v Praze. Cílem bylo vytvořit vzorek konstrukce v měřítku 1 : 1 a ověřit jím možnosti a vlastnosti technologie vrstveného dřeva na skutečné stavbě. Architektonické zpracování využívá schopností moderních CNC strojů, kdy převod libovolných tvarů z digitálního modelu do reality je jednoduchý a velmi přesný.

„Sestup do jeskyně je návratem ke kořenům, objevováním prvotního lidského obydlí,“
komentuje své dílo autor, Ing. arch. Marek Pavlas. „Dřevo je jedním z nejstarších materiálů, který si člověk pro stavbu svého domu osvojil. Dřevěná jeskyně odhaluje původ lidské potřeby chránit se před nepřízní okolního světa.“

Už potřetí bude expozici NOVATOP stavět společnost Dřevostavby MC, která má za sebou různé odvážné projekty. „Letos to vypadá o poznání jednodušeji než v předešlých letech, kdy jsme stavěli dům nebo třípatrovou expozici v rekordním čase. Důraz na detail je ale pokaždé stejný – maximální! A už se na to moc těšíme, protože je to vždy zcela nová zkušenost, která nás všechny posouvá dál, stejně jako konstrukční a estetické hranice NOVATOPu“ komentuje letošní expozici lídr společnosti Martin Novák. 

Vlastnosti panelů z křížem vrstveného masivního dřeva umožňují odvážná konstrukční řešení a jsou pro architekty inspirací i výzvou. Stavební firmy přetváří tyto zajímavé projekty ve skutečně masivní dřevostavby a tím přitahují pozornost i těch, kteří dřevostavbám nedůvěřovali z důvodu jejich subtilnosti.  Technologická vyspělost NOVATOPu eliminuje chyby běžných dřevostaveb a zásadně tak zvyšuje kvalitu hotových staveb. Majiteli nabízí každodenní kontakt s ušlechtilými interiérovými povrchy i vědomí, že jeho dům vyrostl v lese, bez nevratných škod na životním prostředí.

Masivní dřevěné panely NOVATOP si u nás velmi rychle prošlapávají svou cestu, a to především u nízkoenergetických a pasivních domů. Výrazným argumentem je jednoduchost provedení konstrukčních detailů. S tím jde ruku v ruce minimální počet montážních spojů, který zásadně eliminuje množství chyb a tepelných mostů. Dalším důležitým argumentem jsou i jednoduché skladby stěn. V případě, že konstrukce zůstává v interiéru přiznaná, je potřeba už jen dvou funkčních vrstev – tepelné izolace a fasády. Jednoduchost provedení se promítá nejen do rychlosti výstavby ale i ekonomické stránky celé stavby.
Třešničkou na dortu u této technologie je možnost přiznat nosnou konstrukci a využít pohledové kvality smrkového dřeva pro finální řešení vnitřních povrchů. Pohledové dřevo nabízí zcela nové možnosti při utváření architektury a velmi elegantně kloubí velký podíl dřeva s moderním interiérem. Zvyšuje to sice nároky na koordinaci projektu a stavby, ale výsledek je jedinečný. Architekti, a nejen u nás, rádi kombinují dřevěné povrchy s klasickou malbou, pohledovým betonem, vinylem i kovem. Skvěle se osvědčují panely u přiznaných stropů nebo v podhledech podkroví, kdy tvoří zároveň funkční nosnou vrstvu a umožňují zapouštění světel a vedení instalací přímo v konstrukci. Dřevo na panelech je možné upravovat stejně jako přírodní dřevo popř. jej i barevně tónovat.
0 komentářů
přidat komentář