Dubaj postaví umělý ostrov s nejvyšším ruským kolem na světě

Vložil
ČTK
13.02.2013 20:40
Dubaj - Arabský emirát Dubaj dnes schválil projekt výstavby nového umělého ostrova v hodnotě 1,6 miliardy dolarů (30 miliard Kč). Dominantou Bluewaters Island a novou atrakcí celého Dubaje se stane největší ruské kolo na světě, napsala agentura Reuters.

    Emirát se tak znovu pouští do extravagantních projektů, jimiž se v minulém desetiletí proslavil po celém světě. Projekty typu umělého ostrova ve tvaru palmy nebo největšího mrakodrapu na světě byly většinou financovány dluhy, což po zhroucení realitního trhu v roce 2008 vedlo v emirátu k finanční krizi.
    Vyhlídkové kolo se bude po vzoru obdobné londýnské atrakce nazývat Dubai Eye (Dubajské oko) a má být vysoké 210 metrů. Jeho londýnský vzor měří na výšku 135 metrů.
    Developerem projektu Bluewaters bude společnost Meraas Holding, která už v listopadu dostala v Dubaji zakázku na výstavbu komplexu pěti tematických parků. Výstavba by měla být zahájena v dubnu a generálním dodavatelem vyhlídkového kola bude jihokorejská společnost Hyundai Contracting a projektant londýnského kola Starneth Engineering.
    Dubaj se z krize postupně dostala díky svému zaměření na obchod, přepravu a turistický ruch. Od roku 2011 rovněž těží z pozice "bezpečného přístavu" pro peníze z Blízkého východu a severní Afriky, kdy v neklidných dobách "arabského jara" z Egypta, Tuniska, Sýrie a dalších arabských zemí odcházely velké sumy kapitálu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zas?
Jan Májek
14.02.13 04:43
zobrazit všechny komentáře

Související články