V Ústí n.L. začala koncem ledna fungovat druhá vědecká knihovna

Zdroj
Lucie Chlebná
Vložil
ČTK
10.02.2013 19:40
SIAL architekti a inženýři spol. s r.o.

Ústí nad Labem 10. února (ČTK) - V Ústí nad Labem začala koncem ledna fungovat druhá vědecká knihovna. Severočeské vědecké knihovně (SČVK), která je z obou starší, se nelíbí, že mají obě instituce podobný název. Její vedení se obává, že to může vyvolat zmatky, například při vracení vypůjčených knih. ČTK to řekl ředitel SČVK Aleš Brožek.

    V kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) se 28. ledna otevřela Vědecká knihovna UJEP. Jejím ředitelem je bratr šéfa SČVK Ivo Brožek. Dosud byla ve zkušebním provozu, naplno začne fungovat v pondělí 11. února, kdy na univerzitě začíná letní semestr. "Rádi nejsme. Trochu nás mrzí, že když pan rektor hovořil o úspěších univerzity, řekl, že v Ústí bude konečně pořádná vědecká knihovna. To nás trochu zabolelo, zřejmě k nám do knihovny nechodí a nemůže porovnávat. Co se týká odborných publikací ze zahraniční databáze, jsme srovnatelní s fakultními knihovnami. Na druhou stranu jsem i rád, že je tu určitá konkurence," uvedl Aleš Brožek.
    Při krátkém souběhu provozu obou knihoven ale zatím vážnější komplikace nenastaly. "Ještě je brzy, abychom to hodnotili. Zatím se stalo, že nám přišla jedna zásilka meziknihovní výpůjční služby, která byla určená jim (Vědecké knihovně UJEP). Poslali jsme ji na správné místo a zdůraznili jsme, že jsme dvě různé knihovny," řekl Aleš Brožek.
    Univerzita jeho obavu o to, že podobné názvy knihoven povedou ke zmatkům a komplikacím, nesdílí. "Název univerzitní knihovny Vědecká knihovna UJEP je přímo vztažen k univerzitě a odpovídá jejímu profilu," reagoval ředitel Vědecké knihovny UJEP Ivo Brožek. Její budova se v univerzitním kampusu stavěla od června 2011 do loňského srpna. Projektantem stavby byla firma SIAL architekti a inženýři s.r.o. "Náklady na výstavbu činily přibližně 105 milionů korun," uvedl Ivo Brožek. Objekt knihovny je součástí novostavby Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra UJEP. Celkové náklady na jeho stavbu činily 300 milionů korun.
    Univerzitní knihovna má zhruba 4700 registrovaných čtenářů. Není však určena jen studentům a pedagogům UJEP, jejím čtenářem se může stát kdokoli. "K registraci musí předložit průkaz totožnosti a fotografii nebo čipovou kartu standardu Mifare se jménem a fotografií vydanou jinou institucí, například Inkartu Českých drah nebo průkaz ISIC," řekl ředitel.
    Slovo "vědecká" má SČVK ve svém názvu už od roku 1979, tehdy se jmenovala Státní vědecká knihovna Maxima Gorkého. SČVK má podle svého ředitele kolem 13.000 registrovaných čtenářů. "Uvážíme-li, že má Ústí kolem 100.000 obyvatel, je to zhruba 13 procent. V porovnání s Libercem je to méně, jsme zhruba na stejné úrovni jako Karlovy Vary. V pánevní oblasti je o kulturu menší zájem, nemůžeme se srovnávat s Olomoucí a dalšími univerzitními městy, tam je toto číslo daleko vyšší," konstatoval Aleš Brožek. Knihovna láká čtenáře například na možnost zapůjčení čteček elektronických knih, chystá se pořídit také bibliobox. To je schránka, do které mohou čtenáři vracet knihy 24 hodin denně. Cena tohoto zařízení se pohybuje kolem 100.000 korun. "Podali jsme žádost o grant. Pokud nám to vyjde, mohli bychom bibliobox v průběhu letošního roku získat," řekl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články