Holešovická jatka zůstanou památkou, rozhodlo ministerstvo

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
10.02.2013 18:20
Praha

Praha - Bývalá jatka v Holešovicích zůstanou památkově chráněná. O sejmutí ochrany, respektive o snížení jejího rozsahu, žádal pražský magistrát. Ministerstvo kultury (MK) rozhodlo, že dnešní tržnice zůstane chráněná celá. Rozhodnutí není ještě pravomocné, řekla ČTK mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková. Magistrát může přibližně do poloviny února podat odvolání.

    Zda se magistrát odvolá, není zřejmé. Radní Aleksandra Udženija (ODS) ČTK řekla, že se s rozhodnutím ještě neseznámila. Magistrát loni v červnu požádal o zrušení památkové ochrany celého areálu bývalých jatek a navrhl prohlásit za památky jen některé objekty. Je to vodárna, burza a dvě symetrické haly u vstupní brány; samotná brána se sousoším od Bohuslava Schnircha a Čeňka Vosmíka je samostatnou památkou již od roku 1991.
    Praha se totiž domnívá, že jako celek už areál dnešní tržnice nesplňuje kritéria pro prohlášení věci za kulturní památku, tak jak je definuje památkový zákon. Nemá podle města mimo jiné historickou autentičnost, nepředstavuje výjimečný doklad historického vývoje, životního způsobu a prostředí a nevykazuje nadprůměrné historické, umělecké a památkové hodnoty, stojí v dopise zpracovaném magistrátním odborem evidence a správy majetku.
    Areál bývalých jatek je kulturní památkou od roku 1993. Praha ve své žádosti o sejmutí ochrany uvádí, že tehdejší prohlášení "lze považovat za důsledek rozporuplného vnímání konverze industriálních staveb, neboť v jejich případě lze velmi obtížně navazovat na přirozeně zpřetrhanou kontinuitu technického a hospodářského vývoje".
    Podle radnice dnes není areál kompaktním prostorem, jednotlivé objekty byly upravovány pro různé použití, což je spíš poškodilo, než by obnovilo jejich památkovou hodnotu. Některé objekty jsou stále ještě poškozené po povodni v roce 2002. Areál zahrnuje rozlehlé území, a pokud by se měl celý opravovat jako památka, stálo by to podle města mnoho peněz, které by se těžko vracely.
    Praha 20 let areál pronajímala firmě Delta Center, smlouva skončila v prosinci, firma ji však nerespektuje. Do areálu již prý investovala stovky milionů korun. Dříve také představila plán na celkovou obnovu areálu, z něj však zatím nic nerealizovala. Nové smlouvy město uzavírá přímo s jednotlivými nájemníky. Delta Center nesouhlasí ani s tvrzením Prahy, že městu dluží přes 200 milionů korun na nájmu. Podle svého dřívějšího vyjádření se chce proti postupu města bránit soudní cestou.
    Praha loni uvedla, že v některém z objektů v areálu tržnice by mohlo být nové sídlo radnice Prahy 7, které se hledá několik let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články