Odborníci vybírají z architektonických návrhů na obnovu Štvanice

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
09.02.2013 19:50
Praha

Praha - Odborná komise od čtvrtka vybírá nejlepší z osmdesáti návrhů, které autoři přihlásili do architektonické soutěže na obnovu ostrova Štvanice v Praze. O víkendu zřejmě vybere tři až deset projektů, které postoupí do druhého kola. Z těch pak vzejde konečný vítěz, podle jehož návrhu se ostrov promění, řekla na dotaz ČTK radní pro majetek Aleksandra Udženija (ODS).

    Co konkrétně autoři ve svých studiích navrhují, nechtěla radní s ohledem na podmínky soutěže sdělit. Podle informací ČTK se ve studiích objevil mimo jiné koncertní sál, o jehož umístění se v Praze diskutuje už řadu let.
    Podmínky soutěže schválila rada města už v září. Z nich mimo jiné vyplynulo, že první etapa revitalizace ostrova by měla stát až půl miliardy korun. V prvním kole měli účastníci do konce ledna odevzdat ideové návrhy. Návrhy jsou podle radní anonymní, opatřeny jsou pouze pořadovými čísly. Mělo by se tak předejít případné předpojatosti hodnotitelů.
    Autory nejúspěšnějších návrhů porota do měsíce vyzve k předložení rozpracovaných a upřesněných projektů. Vítěz, kterého vybere komise na začátku května, vypracuje za 35 milionů korun projektovou dokumentaci. V polovině měsíce pak Praha výsledky zveřejní a studie vystaví. Udženija už dřív uvedla, že by ostrov měl být místem pro sportovní aktivity, odpočinek a pořádání kulturních akcí.
    Naprostá většina zakázek na architektonické projekty je v Praze řešena obchodními soutěžemi, kde hraje největší roli nejnižší cena. Architekti tento postup trvale kritizují. Chtějí, aby město kladlo větší důraz na pořádání ideových soutěží.
    Pražský ostrov Štvanice získal své jméno podle toho, že se na něm v 19. století konaly hony (štvanice) zvěře. V minulosti tam fungovaly také ledárny. Ve 30. letech minulého století byl na ostrově postaven zimní stadion, který byl v roce 2011 kvůli špatnému technickému stavu zbourán. Stadion byl památkově chráněn, s jeho demolicí nesouhlasili památkáři ani velká část veřejnosti.

Související články