Rok lidové architektury připomene její tvůrce, zahájí jej výstava

Vložil
ČTK
07.02.2013 09:35
Praha

Praha - Rok lidové architektury zahájí dnes vpodvečer v pražské Trmalově vile výstava Slavné stavby Jakuba Bursy a jihočeských lidových mistrů. Připomínka lidové architektury, která není tak propagována jako městské historické stavby nebo v poslední době památky průmyslové, se váže k letošnímu výročí zednického mistra a stavitele Jakuba Bursy. Narodil se 21. července 1813.
    
Výstavu připravila agentura Foibos a Kotěrovo centrum architektury, které v Trmalově vile sídlí. Bursa (1813 až 1884) je podle pořadatelů nejznámější a nejsvéráznější tvůrce zděné lidové architektury 19. století. Byl jedním z prvních zedníků, kteří začali průčelí vesnických usedlostí zdobit do plochy rozvinutým štukovým dekorem. Svá díla zanechal v řadě vesnic a městeček na členitém území šumavského předhůří mezi Strakonicemi a Prachaticemi.
     Rokem lidové architektury 2013 chtějí pořadatelé vzdát hold všem známým i neznámým tvůrcům lidové architektury a stavitelství. Připomínka práce lidových stavitelů by měla dát impulz k poznávání jejich díla, jejich dědictví a architektonického a kulturního bohatství, které se nachází nejen v 61 památkových rezervacích a více než 200 památkových zónách, ale na stovkách dalších míst, vesnic, měst a celé krajiny.
     Organizátoři slibují zřídit webové stránky, kde budou moci pořadatelé zveřejňovat své programy, pozvání, aktivity i zajímavosti a informovat všechny zájemce o lidovou architekturu z  domova i zahraničí. Po celou dobu aktivit Roku lidové architektury 2013 bude fungovat metodické a organizační centrum v Kotěrově centru architektury v  Trmalově vile v Praze 10.
0 komentářů
přidat komentář

Související články