Brněnské krematorium a jeho okolí bude opraveno za 35 milionů

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
05.02.2013 18:35
Brno

Ernst Wiesner

Brno - Brněnské krematorium a jeho okolí bude opraveno za zhruba 35 milionů korun. Společnost Pohřební a hřbitovní služby města Brna si nechala ve spolupráci s památkáři vypracovat studii a nyní čeká na stavební povolení. U  parkoviště krematoria má podle plánů vzniknout zázemí s místností, ve které se lidé čekající na obřad budou moci posadit a lehce občerstvit. Dosud museli někteří z nich čekat před budovou, což bylo v nepříznivém počasí nepohodlné. ČTK to řekl předseda představenstva společnosti Jiří Novotný.
    
Pohřební a hřbitovní služby města Brna jsou akciová společnost vlastněná magistrátem. Opravy zaplatí ze svých peněz. "Opraví se povrch parkoviště s místy pro 50 aut, tři autobusy a tři handicapované. Místo unimobuňky, která je na kraji parkovišti nyní, vznikne budova se zázemím pro obchod s květinami a například pro kameníka. Přibude také místnost, která může sloužit jako čekárna a k občerstvení," nastínil plány Novotný.
     Nové zázemí budou tvořit dvě menší budovy spojené střechou. Průchod mezi nimi povede na hřbitov. Na přípravách projektu spolupracovali památkáři, protože budovu brněnského krematoria postavil v roce 1930 architekt Arnošt Wiesner a je architektonicky cenná. Nová budova zázemí bude s krematoriem ladit. Stavět by se mělo začít letos v létě, podle odhadu by měla být rekonstrukce hotová za rok, tedy v létě 2014.
     Samotné krematorium by se podle plánů také mělo dočkat oprav. Dokončí se zejména rekonstrukce střech. Nové by mělo být také výdejní místo uren. Dosud nebylo oddělené od obřadní části a lidé, kteří si šli pro urnu, mohli vidět rakev dalšího nebožtíka. Tomu by se po opravě mělo zamezit.
     V brněnském krematoriu se spaluje nepřetržitě od pondělí do neděle celý den a celou noc. Od svého vzniku nebylo výrazněji rekonstruováno, ale například spalovací technologie jsou nové. Funkcionalistická budova je rozdělená do několika částí pro jednotlivé součásti pohřebního obřadu.
     Pohřební a hřbitovní služby města Brna otevřely nedávno dvě nové sjednávací pobočky ve městě. Pozůstalým také od 1. února nově nabízejí možnost promítat při obřadu fotografie na velkoplošné obrazovce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články