Horažďovice chystají rekonstrukci náměstí

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
04.02.2013 22:30
Horažďovice (Klatovsko) - Na rozsáhlou a dlouho diskutovanou rekonstrukci náměstí se chystají Horažďovice na Klatovsku. Letos by měli prostor náměstí prozkoumat archeologové, v příštím roce, jakmile to počasí dovolí, by se radnice měla pustit do úprav Mírového náměstí. Podle projektů by měla oprava centrální historické plochy přijít až na 70 milionů korun, vedení města ale doufá, že ve výběrovém řízení by se mohla suma snížit i na 40 až 50 milionů korun, řekl ČTK starosta města s pěti a půl tisíci obyvatel Karel Zrůbek (ČSSD).

     Rekonstrukci náměstí připravují v Horažďovicích už několik let, radnice měla i studii vypracovanou odborníky. Od jejich návrhu ale nakonec upustila; nelíbil se obyvatelům, protože počítal s většími zásahy do charakteru náměstí. Měl z něj například zmizet současný park, který zaujímá skoro dvě třetiny plochy.
     "Loňský rok jsme ještě věnovali definitivnímu vyjasnění otázky, jaké náměstí bude. V létě jsme provedli poslední tečku za průzkumem veřejného mínění, kdy 87 procent občanů se vyjádřilo, že chce náměstí ve stávající architektonické podobě," řekl starosta. I přes zachování zeleně ale čeká náměstí změna, která se dotkne stromů. "Zeleň na náměstí byla založena před 60, 70 lety, od té doby nebyla koncepčně řešena. Navíc stromy mají svou životnost téměř za sebou," poznamenal Zrůbek.
     Plány proto počítají s tím, že starou a přerostlou zeleň nahradí nové druhy stromů, které budou pro náměstí vhodnější. Zmizí například vzrostlé jehličnany, stromořadí růžových hlohů nahradí hlohy bílé, v zelených plochách budou nízkorostoucí odrůdy jírovce (kaštan).
     Náměstí už opravu potřebuje. Beton v části plochy je vydrolený a popraskaný. Nově povrch silnic i plochy pokryje dlažba. Město původně počítalo s  tím, že na část dláždění použije velké kamenné desky, jako tomu bylo v  minulosti. Část desek je uložena v depozitu a část je ještě v chodnících. Ukázalo se ale, že historicky cenné kamenné desky nelze na náměstí v jeho plánované podobě použít. Využití by mohly najít třeba u zámku, řekl starosta.
     Kromě povrchu a zeleně zahrnuje oprava náměstí také přeložky sítí. Radnice shání na opravu i na její dílčí části dotace, počítá ale s tím, že do oprav se pustí i bez nich. "Bude to z rozpočtu města, zatím nevidíme na žádný dotační titul, který by nám pomohl. Budeme se snažit shánět peníze v průběhu, abychom ulevili městské pokladně," dodal Zrůbek.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
náměstí x park
ss
05.02.13 12:39
zobrazit všechny komentáře

Související články